Αρχική Ειδήσεις Η Ελλάδα στην τρίτη θέση παγκοσμίως με «Γαλάζια Σημαία»

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση παγκοσμίως με «Γαλάζια Σημαία»

0
Διαφήμιση

Συνολικά 395 ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν, φέτος, το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες σημαίες», τοποθετώντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτη είναι για ακόμη μια χρονιά η Ισπανία και δεύτερη η Τουρκία, η οποία λόγω καλύτερης οργάνωσης ξεπέρασε την Ελλάδα στη σχετική λίστα.

«Πρωταθλητής» στις γαλάζιες σημαίες είναι και πάλι Νομός Λασιθίου με 44 σημαίες, ακολουθεί η Χαλκιδική (με 39 σημαίες), τα Χανιά (29 σημαίες), η Ρόδος (23 σημαίες) και το Ηράκλειο (17 σημαίες). Αντίθετα τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έχουν μόλις 1-2 σημαίες ανά νησί στον κατάλογο, δείχνοντας την υστέρηση στο οργανωτικό κομμάτι των ακτών.

Οι Δήμοι

Οι «πρωταθλητές» δήμοι στις παραλίες που έχουν βραβευτεί είναι: Ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου με 25 σημαίες, ο Δήμος Ρόδου με 23, ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική με 14 μαζί με τον Δήμο Σιθωνίας.

Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις ο Δήμος Κεφαλλονιάς με 12 σημαίες, Χανίων με 11, Χερσονήσου επίσης με 11, Σητείας με 10 και Βόλβης και Βόλου με 8 σημαίες.

«Γαλάζια Σημαία» σε 395 ακτές και εννέα μαρίνες

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

«Η φετινή εκδήλωση έγινε στην Πιερία, που διαθέτει πέντε βραβευμένες παραλίες, αλλά οι φορείς έχουν εκφράσει συνολικά μια διάθεση να γίνουν ενέργειες για να αυξηθούν οι παραλίες με ‘γαλάζια σημαία’ τα επόμενα χρόνια», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου.

«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» όπως ανέφερε ο Ν. Πέτρου προσθέτοντας πως «ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες.

Σύμβολο

Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό». Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Πηγή: Έθνος

Διαφήμιση