Αρχική Ειδήσεις Ένα παιδικό πάρτι κατά της σπατάλης και υπέρ του περιβάλλοντος

Ένα παιδικό πάρτι κατά της σπατάλης και υπέρ του περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

«Από δω και πέρα θα σβήνω το κόκκινο λαμπάκι στις συσκευές». «Θα διαβάζω τα σήματα στις συσκευασίες»….«Θα γράφω το όνομά μου στο χάρτινο ποτήρι μου, στο πάρτι, για να μη χρειαστώ δεύτερο. Κι ύστερα ξέρω. Το ποτήρι αυτό θα πλυθεί και θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης!»….«Πριν πάμε στο Σούπερ Μάρκετ, παίρνουμε μαζί τη λίστα με τα ψώνια και την πάνινη τσάντα ή το καρότσι μας. Για λιγότερες πλαστικές σακούλες».

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις σκέψεις των μαθητών μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» του WWF Ελλάς, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο ΕΛΑΙΣ-UNILEVER για τέταρτη χρονιά και έχει κινητοποιήσει πάνω από 3.200 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και περισσότερα από 7.500 μέλη της σχολικής κοινότητας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στα βαθιά νερά. Μαθαίνουν τι είναι τα τροφοχιλιόμετρα, γιατί είναι καλό να προτιμούν τα τοπικά και εποχικά προϊόντα διατροφής, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και άλλα μυστικά του ενημερωμένου, υπεύθυνου, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου καταναλωτή. Μυστικά που δεν γνωρίζουν, ίσως, ούτε οι μεγάλοι.

Κι όλα αυτά μέσα από μια ιστορία-παιχνίδι. Ο Λουκάς και η Άννα ετοιμάζουν ένα πάρτι. Αναλαμβάνουν τα πάντα: ψώνια, μαγειρέματα, ετοιμασία σπιτιού, παρέα με τη γιαγιά τους. Μια συνηθισμένη διαδικασία γίνεται μια περιπέτεια σωτηρίας του πλανήτη.

Το παιχνίδι παίζεται στην τάξη και διαρκεί από μία έως δυο διδακτικές ώρες. Αν ο εκπαιδευτικός το θέλει, αποτελεί αφορμή για δράση μιας ολόκληρης χρονιάς.

Μετά τη λήξη του παιχνιδιού τα παιδιά της κάθε τάξης αναλαμβάνουν να ενημερώσουν όσους περισσότερους συγγενείς και φίλους μπορούν για την υπεύθυνη κατανάλωση. Μαζεύουν υπογραφές με τις οποίες δεσμεύονται ότι θα αλλάξουν μια συνήθειά τους, και παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό του WWF. Έπαθλο για τους νεαρούς μαχητές της υπεύθυνης κατανάλωσης, προϊόντα WWF!

To εκπαιδευτικό παιχνίδι «Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα» παρουσιάζεται σε σχολεία της Αττικής ζωντανά από την εκπαιδευτική ομάδα του WWF, αλλά διατίθεται δωρεάν και σε όλους τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Διαφήμιση