Αρχική Ειδήσεις Γ. Τσιρώνης: «Η Τιθορέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιοχή υπόδειγμα».

Γ. Τσιρώνης: «Η Τιθορέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιοχή υπόδειγμα».

0
Διαφήμιση

Την ιστορική Τιθορέα Φθιώτιδας, μια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό, πολιτιστικό, και γεωγραφικό ενδιαφέρον, επισκέφθηκε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους τοπικών φορέων και απλούς πολίτες τα προβλήματα της περιοχής τα οποία συγκαταλέγονται στα γενικότερα προβλήματα της ορεινής ανάπτυξης της χώρας.

«Το χωριό βρίσκεται στη ρίζα μιας υπέροχης χαράδρας του Δρυμού του Παρνασσού, και ο επισκέπτης έχει να απολαύσει ένα εξαίρετο τοπίο, την βιοποικιλότητα της περιοχής και θαυμάσια προϊόντα που είναι μοναδικά στην Ελλάδα», σχολίασε ο Υπουργός Αναπληρωτής.

Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι ανέφεραν στον Υπουργό ότι «παρά το γεγονός ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο περνάει από την Τιθορέα, η σύνδεση δεν είναι καλή.

Τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας είναι πανάκριβα και ως εκ τούτου αποτρεπτικά, ενώ η παλιά εθνική οδός χρήζει εκσυγχρονισμού. Με το δεδομένο των ακριβών διοδίων, μια εναλλακτική λύση αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Προβληματική είναι επίσης η σύνδεση της Τιθορέας με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ υπάρχει και ο μόνιμος κίνδυνος αποκόλλησης των βράχων που μπορεί να στερήσει ανθρώπινες ζωές.

«Για την αποκόλληση των βράχων υπάρχει ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για μετακίνηση τμήματος του οικισμού από την άλλη πλευρά του φαραγγιού, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα», σχολίασε ο Γιάννης Τσιρώνης και πρόσθεσε ότι και για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα υπάρχει η λύση του νέου ΕΣΠΑ.

«Όλα αυτά τα έργα», υπογράμμισε ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ, «είναι ώριμα και κάλλιστα μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Αναπληρωτής, στην περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και της βιολογικής γεωργίας που θα έλυνε το πρόβλημα της νιτρορύπανσης των υπόγειων υδάτων.

Δύο πολύ καλές λύσεις που προτάθηκαν επίσης, είναι να αξιοποιηθεί τουριστικά η «Γέφυρα του Καλλιδρόμου», όπως και η δημιουργία του «Τρένου του Χιονιού». Να συνδεθεί, δηλαδή, το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής με την Αθήνα, με έναν σιδηροδρομικό συρμό ο οποίος να διευκολύνει τους εκδρομείς να προσεγγίζουν την περιοχή τον χειμώνα.

«Ακούσαμε με χαρά ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ του ήπιου τουρισμού, και όχι μιας τουριστικής ανάπτυξης που κατασπαταλά την φυσική μας κληρονομιά. Θεωρώ ότι η Τιθορέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιοχή υπόδειγμα γιατί συνδυάζει την γειτνίαση με την Αττική και ταυτόχρονα έναν πολύ μεγάλο φυσικό πλούτο», είπε με έμφαση ο Υπ. Αν ΠΑΠΕΝ.

Τον Γιάννη Τσιρώνη υποδέθηκαν στην Τιθορέα οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αποστόλης Καραναστάσης, Δημήτρης Βέτας και Βάσω Λέβα, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Γιώργος Γώγος, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

Μαθητές παρουσίασαν, εξάλλου, στον Υπουργό Αναπληρωτή πολιτιστικά δρώμενα με θέμα την έλευση της Άνοιξης.

Διαφήμιση