Αρχική Καταστροφές «Αρνητικό ορόσημο» το ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

«Αρνητικό ορόσημο» το ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

0
Διαφήμιση

Πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, η μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε τον Μάρτιο τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Το νέο ιστορικό υψηλό «αποτελεί σημαντικό αρνητικό ορόσημο» προειδοποίησε ο Πίτερ Τανς, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Αναφοράς Αερίων του Θερμοκηπίου της NOAA.

«Με την καύση ορυκτών καυσίμων ο άνθρωπος προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας συγκέντρωσης CO2 κατά 120 ppm σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή» ανέφερε.

«Το ήμισυ αυτής της αύξησης καταγράφεται από το 1980» επισήμανε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε 32,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2014, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν εντονότερη επίδραση στις εκπομπές CO2 από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ο IEA αποδίδει τη διακοπή της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τις χώρες του ΟΟΣΑ και όχι στην οικονομική ύφεση.

Πρόκειται για  πρώτη φορά που καταγράφηκε ανάσχεση της αυξητικής τάσης μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν συνδέεται με οικονομική επιβράδυνση.

Στα 40 χρόνια στα οποία ο ΙΕΑ συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μόνο τρεις φορές οι εκπομπές CO2 έμειναν στάσιμες ή μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εντούτοις, όλες συνδέονταν με παγκόσμια οικονομική στασιμότητα ή ύφεση: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1992 και το 2009.

Το 2014, όμως, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%.

Οι μετρήσεις της NOAA προέρχονται από δειγματοληψίες αέρα από εμπορικά πλοία και απομονωμένες περιοχές σε 40 σημεία του πλανήτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤεράστιο οικονομικό και οικολογικό πρόβλημα η σπατάλη φαγητού
Επόμενο άρθροΣτρατηγικές αποβολής του άγχους στην περίοδο των εξετάσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ