Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Άμεση ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου για προστασία Μονάχους – Μονάχους

Άμεση ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου για προστασία Μονάχους – Μονάχους

0
Διαφήμιση

Η δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου θεωρείται επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Γνωστή άλλοτε ως τόπος εξορίας, η Γιούρα, όπως είναι η άλλη ονομασία του νησιού, αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους.

Φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της “φώκιας μοναχός” με το 50% της θαλάσσιας έκτασης της Γυάρου να καλύπτεται από προστατευόμενους οικοτόπους. Στο σημαντικότερο, λοιπόν, σπίτι της φώκιας στη Μεσόγειο έπεσε πολλή λάτρα. Για να καθαριστούν 10 παραλίες της Γυάρου χρειάστηκαν 12 ώρες σκληρής δουλειάς, 3 σκάφη, 32 εθελοντές και πολύ κέφι. Τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στη Σύρο, όπου θα τα παραλάβει ο δήμος Σύρου.

Η προστασία αυτού του μοναδικού καταφυγίου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, είναι ακριβώς ο στόχος του προγράμματος «Κυκλάδες Life», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 17 Μαΐου, ο καθαρισμός των παραλιών, με τη συμμετοχή της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς και πολλών εθελοντών. Το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life»:

«Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com).

«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμμάτων στις παραλίες του νησιού. Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή δράση είναι τόσο σημαντική για τον σκοπό του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο δήλωσε ο Χρήστος Παπαδάς επικεφαλής της ομάδας πεδίου Κυκλάδες LIFE του WWF Ελλάς

Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS και την εκστρατεία medsoscleanup.gr, ενώ συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου, μέλη του Ομίλου Φουσκωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι αλλά και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων με δική τους πρωτοβουλία. Όλοι απέδειξαν την ευαισθησία τους στον μοναδικό μας θαλάσσιο πλούτο και προσέφεραν εθελοντικά και με θετική διάθεση τις υπηρεσίες τους.

«Θα ήθελα εκ μέρους του προγράμματος να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου. Αυτό το όραμα άλλωστε δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.

Η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, καθώς και υποθαλάσσιους προστατευόμενους οικότοπους σημαντικούς για το είδος, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.

Διαφήμιση