Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Βανίλιες, πίτες, τυριά, γεύσεις ελληνικές από το ΞΕΕ

Βανίλιες, πίτες, τυριά, γεύσεις ελληνικές από το ΞΕΕ

0
Διαφήμιση

Το κέρασμα των εθίμων που ήταν το λουκούμι και το γλυκό του καλοκαιριού που ήταν η βανίλια, καθώς και άλλα ελληνικά προϊόντα επανέρχονται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος.

Η «γλυκιά» ιστορία αρχίζει το 1930 στο Αγρίνιο, όταν ο Θεμιστοκλής Μπαριάμης δημιουργεί μια μικρή επιχείρηση με παραδοσιακά γλυκά, όπως βανίλια, το γνωστό «υποβρύχιο» του καλοκαιριού μας, λουκούμια, καραμέλες και παστέλια. Το 1960, ο υιός του Χρήστος συνεχίζει την επιχείρηση με το ίδιο μεράκι και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ανακαλύπτει την γεύση και την ποιότητα της εταιρείας Μπαριάμη.

Σήμερα, τα παιδιά του αναλαμβάνουν να «συστήσουν» τα παραδοσιακά γλυκίσματα και εκτός Ελλάδας μέσω των εξαγωγών αλλά και του προγράμματος του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Πρωινού.Τα λουκούμια λένε πως ήρθαν από την Πόλη στην Ελλάδα στις αρχές του 190υ αιώνα αλλά μέχρι τη δεκαετία του ’70 ήταν το βασικό κέρασμα στα σπίτια. Η πρωτοτυπία τους είναι πως έχουν προσθέσει νέες γεύσεις με μαστίχα με λεμόνι κ.ά. ενώ κάνουν κι εξαγωγές.

Έλληνες και ξένοι γνωρίζουν ξεχασμένες γεύσεις αλλά και τα λουκούμια που τόσο συχνά κοσμούσαν το ελληνικό τραπέζι κι έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα συστατικά κι υλικά αλλά και με διαφορετικές συσκευασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τ΄ αρραβωνιάσματα και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής συνοδεύονταν από λουκούμια, τα οποία είχαν και το συμβολικό νόημα να είναι γλυκός ο κοινός βίος, που έρχεται.

βανιλια Μπαριάμης

Η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι η μόνη αξιόλογη ελληνική επιχείρηση με ωραία ελληνικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ένα πρόγραμμα που τρέχει ο Γιώργος Πίττας. Οι επιχειρήσεις του καταλόγου δείχνουν την ταυτότητα της Ελλάδας στο χρόνο, αλλά στη σύγχρονη εκδοχή τους, με τις κατάλληλες προδιαγραφές, τα πιστοποιητικά, τη συσκευασία, το μάρκετινγκ.

Παρά τις αντιρρήσεις λόγω και της οικονομικής κρίσης αργά αλλά σταθερά η ελληνική γαστρονομία κερδίζει έδαφος φέρνοντας πιο κοντά στον ξενοδόχο τον παραγωγό και τα ελληνικά προϊόντα γνωστά όπως τα ροδάκινα που έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις του πλανήτη αλλά κι άγνωστα όπως η μικρή φράουλα της Φλώρινας.

Το μετσοβόνε, το ημίσκληρο τυρί του Μετσόβου είναι ένα από τα τυριά που συστήνονται για το ξενοδοχειακό πρωινό, τα πορτοκάλια της Άρτας, η γραβιέρα Αγράφων, το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, η κορινθιακή σταφίδα, η γραβιέρα, η ξινομυζήθρα, το μέλι Κρήτης, ο ντάκος Κάσου, η κονσερβολιά Πηλίου, το αμύγδαλο Λάρισας, το μανούρι Θεσσαλίας, το ανεβατό τυρί Γρεβενών, τα κεράσια Ροδοχωρίου, το τυρί καλαθάκι Λήμνου, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα αρτοσκευάσματα της Αττικής, η θρούμπα Θάσου, η φορμαέλλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, αμυγδαλωτά Ύδρας, Νούμπολο Κέρκυρας κ.ά.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here