Αρχική Ειδήσεις Το χρώμα του μαρουλιού συναρτάται με την αντιοξειδωτική του δράση!

Το χρώμα του μαρουλιού συναρτάται με την αντιοξειδωτική του δράση!

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πίζα, ανέλυσαν τις ενώσεις τριών χαρακτηριστικών ποικιλιών μαρουλιού, της “Batavia”, με πράσινα φύλλα, της “Oak Leaf”, με ερυθρά-πορφυρά φύλλα, και της ενδιάμεσης ποικιλίας “Marvel of Four Seasons” για να εντοπίσουν αν υπάρχουν διαφορές στην ταχύτητα της αντιοξειδωτικής δράσης διαφόρων ποικιλιών μαρουλιού και ανακάλυψαν ότι αυτή συναρτάται ανάλογα με το χρώμα των φύλλων τους.

Τα μαρούλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς περιέχουν μεταξύ άλλων ενώσεις όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και βιταμίνες Α και C. Τα αντιοξειδωτικά παρέχουν μακροπρόθεσμη προστασία απέναντι στις αλυσιδωτές αντιδράσεις μοριακών διεργασιών που είναι ικανές να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες, γήρανση και διάφορες ασθένειες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές Παραμαγνητικού Συντονισμού Ηλεκτρονίων (EPR), οι επιστήμονες παρατήρησαν την κινητική συμπεριφορά των ενώσεων κάθε ποικιλίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μαρούλια με πράσινα φύλλα περιέχουν υδατοδιαλυτές, αντιοξειδωτικές ενώσεις που δρουν με αργή και ενδιάμεση ταχύτητα, τα μαρούλια με τα ερυθρά φύλλα δρουν με ενδιάμεση και υψηλή ταχύτητα, ενώ οι ενδιάμεσες ποικιλίες διαθέτουν τρία είδη ενώσεων και μπορούν να δράσουν με ταχεία, ενδιάμεση και χαμηλή ταχύτητα.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ενώσεις που δρουν με διαφορετικές ταχύτητες δε σημαίνει ότι κάποια ποικιλία υπερέχει της άλλης ποιοτικά. Από την άλλη είναι σημαντικό τα σώματά μας να προσλαμβάνουν τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν πιο αργά, ώστε να επωφελούμαστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για αυτό το λόγο επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να αναμειγνύουμε διαφορετικούς τύπους μαρουλιού, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά τους», δήλωσε ο καθηγητής Πέρεθ Λόπεθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν τις φαρμακοθρεπτικές ιδιότητες των τριών αυτών ποικιλιών, ενισχύοντας την επίδραση των αντιοξειδωτικών ενώσεων μέσω της υποβολής των φυτών σε ακραίες συνθήκες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here