Αρχική Καταστροφές Στην αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται ποσοστό κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων

Στην αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται ποσοστό κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων

0
Διαφήμιση

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που σημειώθηκε μετά τη βιομηχανική επανάσταση ευθύνεται για τα περίπου 3/4 των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφονται σήμερα και για σχεδόν το ένα πέμπτο των περιστατικών κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.

Δύο επιστήμονες, ο Έριχ Φίσερ και ο Ρέτο Κνούτι, του Ινστιτούτου Επιστημών του Κλίματος και της Ατμόσφαιρας στη Ζυρίχη, συνέκριναν με τη βοήθεια προσομοιωτών και μοντέλων τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη την εποχή που προηγήθηκε της βιομηχανικής επανάστασης και της σύγχρονης εποχής προκειμένου να επιχειρήσουν να προσδιορίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη η οποία οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 0,85 βαθμό έως σήμερα ευθύνεται για το περίπου 18% των βροχοπτώσεων «ακραίων, μετρίου μεγέθους ή συνηθισμένης έντασης» και το 75% των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφεται σήμερα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυτά τα ακραία φαινόμενα θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να συμβαίνουν κάθε τρία χρόνια και μία φορά κάθε 30 χρόνια τα «πολύ ακραία» φαινόμενα, εξήγησε ο Φίσερ.

«Ανακαλύψαμε ότι ένα επεισόδιο υψηλής θερμοκρασίας, που θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να συμβεί μία φορά κάθε 3 χρόνια, συμβαίνει σχεδόν 4 ή 5 φορές κάθε τρία χρόνια λόγω των κλιματικών συνθηκών σήμερα» επισήμανε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι 3 ή 4 από αυτά τα φαινόμενα (…) οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,85 βαθμό από το 1880 έως το 2012, ιδίως λόγω των επιπτώσεων των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ο Φίσερ και ο Κνούτι ανακάλυψαν ότι, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει στους 2 βαθμούς, σχεδόν το 40% των ισχυρών βροχοπτώσεων θα «οφείλονται στην ανθρώπινη επίδραση».

Διαφήμιση