Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΟικόΣφαιρα: Τράπεζα παραδοσιακών ελληνικών σπόρων

ΟικόΣφαιρα: Τράπεζα παραδοσιακών ελληνικών σπόρων

0
Διαφήμιση

Κάλεσμα στους πολίτες που παράγουν παραδοσιακούς σπόρους (κρατάνε δηλαδή σπόρους από τα φυτά που καλλιεργούν) να φέρουν μια μικρή ποσότητα για να την ανταλλάξουν με άλλη ή να την δωρίσουν, απευθύνει η ΟικόΣφαιρα.

Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου η ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), στην Καρδίτσα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και με συνδιοργανωτές την περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το δήμο Καρδίτσας, το δήμο Αργιθέας, την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. – EuropeDirect Καρδίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον υπαίθριο και εσωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, οι διοργανωτές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα των παραδοσιακών σπόρων που απειλούνται με αφανισμό.

Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα στη γεωργία», όπου καταξιωμένοι επιστήμονες θα αναλύσουν τα εξής ενδιαφέροντα θέματα: «Συλλέγοντας τους σπόρους του παρελθόντος μας: μια συνοπτική ματιά στο ερευνητικό πεδίο της αρχαιοβοτανικής», «Τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Η σημασία τους στον χαρακτήρα του ελληνικού αμπελώνα. Η περίπτωση του Ν. Καρδίτσας» και «Παραδοσιακές ποικιλίες και βιοποικιλότητα».

Η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Το τραγούδι της άνοιξης», δημιουργία κάρτας με σπόρους και χρώματα, παρουσίαση προετοιμασίας καμβά και παρασκευής χρωμάτων από φυσικά υλικά με τίτλο «Τα υλικά της φύσης στον καμβά», εκδήλωση με θέμα «Παίζοντας με αγγεία αποθήκευσης σπόρων», όπως επίσης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη μουσική ομάδα «ΧΡΟΕΣ».

Διαφήμιση