Αρχική Καταστροφές Καλιφόρνια: Υποχρεωτικός περιορισμός στη χρήση νερού λόγω παρατεταμένης ξηρασίας

Καλιφόρνια: Υποχρεωτικός περιορισμός στη χρήση νερού λόγω παρατεταμένης ξηρασίας

0
Διαφήμιση

Μία από τις χειρότερες ξηρασίες στην ιστορία της αντιμετωπίζει η πολιτεία της Καλιφόρνια που επιβάλλει για πρώτη φορά υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χρήση νερού, ξηλώνοντας μεταξύ άλλων το γκαζόν σε δημόσιες εκτάσεις. Ακόμα και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν νερό αν δεν το ζητήσει ο πελάτης.

«Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική ξηρασία για την οποία απαιτούνται πρωτοφανή μέτρα» δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν, μιλώντας από μια γυμνή βουνοκορφή στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα, εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ακόμα πολύ.

«Έχουμε περάσει σε νέα εποχή. Η ιδέα ότι το ωραίο πράσινο γρασίδι σας θα ποτίζεται κάθε μέρα είναι μια πρακτική του παρελθόντος» είπε.

Το ένα τρίτο του νερού της Καλιφόρνια προέρχεται από τα χιόνια της Σιέρα Νεβάδα, όμως τα φετινά επίπεδα χιονόπτωσης ήταν τα μικρότερα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1950.

Ο Μπράουν ανακοίνωσε ότι το πολιτειακό Συμβούλιο Υδροδότησης έλαβε εντολή να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση νερού κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013.

Η πολιτειακή κυβέρνηση είχε ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό από τον Ιανουάριο του 2014. Όμως, παρά τη λήψη μέτρων, η κατανάλωση περιορίστηκε εκείνη τη χρονιά μόνο κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη, αντί για το προβλεπόμενο 20%.

Η νέα εκτελεστική διαταγή του κυβερνήτη απαιτεί μείωση της κατανάλωσης σε γήπεδα γκολφ, πανεπιστημιουπόλεις, νεκροταφεία και άλλους μεγάλους καταναλωτές. Απαιτεί ακόμα από τις τοπικές κυβερνήσεις να ξηλώσουν 4.650 στρέμματα γκαζόν και να τα αντικαταστήσουν με φυτά που αντέχουν στην ξηρασία.

Ακόμα, οι καταναλωτές που αντικαθιστούν παλιές συσκευές με νέα μοντέλα μειωμένης κατανάλωσης νερού θα λάβουν επιστροφές χρημάτων.

Περιορισμοί δεν επιβάλλονται στους αγρότες, ωστόσο λόγω της μείωσης του νερού μεγάλες καλλιεργητικές εκτάσεις έχουν ήδη ερημώσει.

Για τους πολίτες, περιοριστικά μέτρα ισχύουν από πέρυσι. Τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος απαγορεύεται να ρίχνουν νερό σε πεζοδρόμια και τα εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν νερό μόνο αν τους ζητηθεί.

Πηγή: Reuters

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετά το Πάσχα το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο
Επόμενο άρθροΣτον εθελοντικό καθαρισμό των δασών ο Γ. Τσιρώνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ