Αρχική Ειδήσεις Αίσιο τέλος για αρκούδα που παγιδεύτηκε σε συρματοθηλιά

Αίσιο τέλος για αρκούδα που παγιδεύτηκε σε συρματοθηλιά

0
Διαφήμιση

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας αρσενικής αρκούδας, που εγκλωβίστηκε σε παγίδα με συρματοθηλιές στην περιοχή Άγιος Αντώνιος του Βατερού Κοζάνης, καθώς η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, φορέων και οργανώσεων, κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης από δύο κυνηγούς, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του ζώου προτού υπάρξουν μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Αναλυτικότερα, νωρίς το πρωί σήμερα, δύο κυνηγοί που βρίσκονταν σε Ζώνη Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων αντιλήφθηκαν την αρκούδα, βάρους περίπου 200 κιλών, η οποία προσπαθούσε απεγνωσμένα να απελευθερωθεί από την παγίδα.

Αμέσως τηλεφώνησαν στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και στον ομοσπονδιακό της θηροφύλακα, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μαζί με τον θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης.

Κατόπιν προσήλθε και ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας στη Δυτική Μακεδονία και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Διαχείρισης Κρίσεων Περιστατικών Προσέγγισης Αρκούδων».

Ενημερώθηκε η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, που έσπευσε στην περιοχή και στη συνέχεια προσήλθε εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης με αναισθητικό όπλο. Η αρκούδα ναρκώθηκε και απελευθερώθηκε με επιτυχία.

“Το προσωπικό της ΚΟΜΑΘ κάνει διεξοδική έρευνα στην περιοχή για τυχόν εντοπισμό και άλλων θηλιών, αλλά και για άλλα στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του δράστη.

Πριν λίγες μέρες ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης είχαν εντοπίσει και καταστρέψει αρκετές θηλιές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης” υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Θανατηφόρες και για τα σκυλιά

Οι παγίδες με συρματοθηλιές απειλούν πολλά είδη άγριας ζωής και όχι μόνο. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς,διευθυντής υποστήριξης τής ΚΟΜΑΘ, οι συρματοθηλιές είναι ένα είδος παγίδας “διόλου επιλεκτικό”.

Είναι επικίνδυνες και θανατηφόρες όχι μόνο για άγρια ζώα αλλά και για τα σκυλιά των κυνηγών, που συχνά πιάνονται σε τέτοιες παγίδες με τραγική κατάληξη.

Οι παγίδες αυτές τοποθετούνται συνήθως σε περάσματα των ζώων, όπως για παράδειγμα σε στενά μονοπάτια με πυκνή βλάστηση ή κατά μήκος ρεμάτων και συνήθως συλλαμβάνουν τα ζώα από τον λαιμό εγκλωβίζοντάς τα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το φαινόμενο των ασυνείδητων που τοποθετούν τέτοιες παγίδες δεν παρουσιάζει έξαρση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η σταθερή παρουσία θηροφυλάκων φέρνει στην επιφάνεια πολλά τέτοια κρούσματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρχεται η «άτρωτη» σοκολάτα
Επόμενο άρθροΗ SAP υποστηρικτής του TEDxAcademy Youth 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ