Αρχική Ειδήσεις Το ακάθαρτο νερό “σκοτώνει” μισό εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο

Το ακάθαρτο νερό “σκοτώνει” μισό εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο

0
Διαφήμιση

Νέα έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης WaterAid διαπιστώνει πως μισό εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους σε νοσοκομεία και κλινικές λόγω…. ακάθαρτου νερού.

Έρευνα σε 54 αναπτυσσόμενες χώρες αποκάλυψε πως περισσότερα από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και των κλινικών δεν διαθέτουν χώρους όπου το προσωπικό και οι ασθενείς μπορούν να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, ενώ το 19 τοις εκατό δε διαθέτουν τουαλέτες.

Εξάλλου, το 42 τοις εκατό των εγκαταστάσεων σε όλη την Αφρική δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Από το 58 τοις εκατό των αφρικανικών νοσοκομείων που έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τα μισά δεν έχουν αξιόπιστα αποθέματα νερού, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε ορισμένα μέρη της υποσαχάριας Αφρικής, όπου σε 18 χώρες η πρόσβαση σε καθαρό νερό κυμαίνεται στα επίπεδα του 20 τοις εκατό. Ακόμα και όταν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, αυτό πολλές φορές βρίσκεται σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων, ενώ αποτελεί συχνό φαινόμενο να διακόπτεται η παροχή του από μέρα σε μέρα.

Όλες οι παραπάνω συνθήκες έχουν ως συνέπεια ένα στα πέντε νεογέννητα σε αναπτυσσόμενες χώρες να πεθαίνουν εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της ζωής τους. Ο κυριότερος παράγοντας βρεφικής θνησιμότητας είναι η σήψη, η οποία μπορεί να αποτραπεί όταν οι εγκαταστάσεις και τα χέρια του προσωπικού είναι αποστειρωμένα, όπως και το εργαλείο που κόβει τον ομφάλιο λώρο.

«Όλα αυτά είναι πολύ απλά, προληπτικά μέτρα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι μαίες μπορεί να πάρουν με ευκολία, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι έχουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής, πρόσβαση σε νερό και σαπούνι», δήλωσε η Λίζα Σέχτμαν της WaterAid Αμερικής.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here