Αρχική Ειδήσεις Ένα από τα ποιοτικότερα στην Ευρώπη το νερό της Αθήνας

Ένα από τα ποιοτικότερα στην Ευρώπη το νερό της Αθήνας

0
Διαφήμιση

Το νερό του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας παραμένει ένα από τα ποιοτικότερα των ευρωπαϊκών πόλεων, παρόλα αυτά το 54,3% των ερωτηθέντων σε έρευνα της οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS δεν το γνώριζε, όπως επίσης αγνοούσε από πού προέρχεται το νερό που χρησιμοποιεί.

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), το Δίκτυο ξεκίνησε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) εκστρατεία, με το όνομα «Επι-στροφή στη Βρύση» προώθησης του νερού της βρύσης, με προοπτική να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

 Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και το δικαίωμα όλων των πολιτών στην πρόσβαση νερού βρύσης σε χώρους εστίασης, δημοτικούς φορείς, σχολεία, πάρκα, δρόμους κλπ.

Το εμφιαλωμένο νερό, εκτός του ότι πολλές φορές προέρχεται από την ίδια πηγή με το νερό της βρύσης, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο, συχνά δε, εγκυμονεί κινδύνους που ο καταναλωτής δεν γνωρίζει, επισήμανε ο Σάββας Χιονίδης, δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς συχνά δεν τηρούνται και η υπερθέρμανση του πλαστικού μπουκαλιού μπορεί να βλάψει την ποιότητα τού νερού. Επιπλέον, το ενεργειακό αποτύπωμα του εμφιαλωμένου νερού, λόγω της χρήσης πλαστικού, μεταφορών κλπ, είναι πολύ μεγαλύτερο από του τρεχούμενου.

 Αντίθετα, οι δημόσιες υπηρεσίες με τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της ποιότητας του τρεχούμενου νερού εγγυώνται υψηλή ποιότητα, εξήγησε ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, μέλος της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης). Αναφέρθηκε επίσης στη λήψη νερών μέσω γεωτρήσεων, πηγών και επιφανειακών υδάτων (φυσικών ή τεχνητών λιμνών, ποταμιών), στην επεξεργασία και ακόλουθη τροφοδότηση των δικτύων ύδρευσης.

Για τους παραπάνω λόγους, η μη εμπορευματοποίηση του πιο βασικού φυσικού πόρου, του νερού, πρέπει να διαφυλαχθεί, τόνισαν οι ομιλητές.

«Πολλά εστιατόρια ήδη έχουν ξεκινήσει και προσφέρουν μπουκάλι με νερό βρύσης μόλις καθίσουν οι πελάτες, αντί εμφιαλωμένου» ενημέρωσε ο Ιωάννης Κουζούπης, β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και πρόσθεσε πως αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε «για να προστατεύσουμε το νερό, παρότι μια επιχείρηση κερδίζει πολύ περισσότερο από την κατανάλωση εμφιαλωμένων, από αυτό της βρύσης που το δίνουμε δωρεάν».

Ο κ. Κουζούπης υπογράμμισε τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης στο νερό και της δημιουργίας περισσότερων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα σήμερα που οι άστεγοι πληθαίνουν, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για την υλοποίηση της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση», η Κλειώ Μονοκρούσου, υπεύθυνη Υδατικών Πόρων του Μεσόγειος SOS, υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων, προκειμένου να εντοπίσουμε τα σημεία πρόσβασης σε πόσιμο νερό της πόλης, να αναδείξουμε επιχειρήσεις που προσφέρουν ελεύθερα νερό βρύσης σε πελάτες και διερχόμενους πολίτες (πχ επιχειρήσεις εστίασης), να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη ως προς το δικαίωμα επιλογής νερού βρύσης, να διεκδικήσουμε μαζί περισσότερες δημόσιες βρύσες στην πόλη».

Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.gr, στην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης.

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 10.30 πμ, θα υλοποιηθεί δράση δρόμου με τίτλο «Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα», με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πορείας και αξίας του νερού και της δημόσιας ύδρευσης. Η δράση δρόμου, που είναι ανοιχτή στο κοινό, υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση σε χώρους ύδρευσης της νεότερης ιστορίας, αλλά και της αρχαιότητας, όπως είναι η Ρωμαϊκή Αγορά και το κομμάτι του αρχαίου ποταμού Ηριδανού στον Κεραμεικό. Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δράση μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στο http://goo.gl/forms/yb2xJNoJWf ή να τηλεφωνήσουν στο 210 8228795.

Διαφήμιση