Αρχική Ειδήσεις Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού… Επιστρέφουμε στη Βρύση!

Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού… Επιστρέφουμε στη Βρύση!

0
Διαφήμιση

Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στις 22 Μαρτίου επέλεξε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το 2015, ως χρονικό σημείο εκκίνησης μιας νέας πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο.

Πρόκειται για την εκστρατεία «ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ», μια καινοτόμο προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Τονίζεται, το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και σχολεία, με κατάλληλη προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.

Η ιδέα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα.

Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.gr στην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν – στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη- τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών) κι ως εκ τούτου να αποτελέσουν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας και της εξέλιξής της.

Τα εγκαίνια της εκστρατείας

Η εκστρατεία θα εγκαινιασθεί με διήμερες εκδηλώσεις στις 20 και 21 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα έναν εορτασμό ουσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 12μ., στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct, που στεγάζεται στην οδό Ακαδημίας 50, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση των συντακτών για την καινοτόμο αυτή εκστρατεία, τους στόχους, τη φιλοσοφία και τα εργαλεία της, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων με κρίσιμη προστιθέμενη αξία στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ειδικότερα, στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ο Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Αποστολόπουλος εκ μέρους του Δήμου της Αθήνας, η κ. Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Β τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Καραμέρος από την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Αργύρης Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής της ΕΔΕΥΑ για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελος Κουκιάσας και η Υπεύθυνη σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων κ. Κλειώ Μονοκρούσου.

Δράσεις

Την αμέσως επόμενη ημέρα, Σάββατο 21 Μαρτίου, και ώρα 10.30 π.μ. θα υλοποιηθεί δράση δρόμου με τίτλο «Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα», με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πορείας και αξίας του νερού και της δημόσιας ύδρευσης.

Η δράση δρόμου, που είναι ανοιχτή προς το κοινό, υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση σε χώρους ύδρευσης της νεότερης ιστορίας, αλλά και της αρχαιότητας, όπως είναι η Ρωμαϊκή Αγορά και το κομμάτι του αρχαίου ποταμού Ηριδανού στον Κεραμεικό.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δράση μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στο http://goo.gl/forms/yb2xJNoJWf ή να τηλεφωνήσουν στο 210 8228795.

Διαφήμιση