Αρχική Καταστροφές WHO: Πιθανώς καρκινογόνο βασικό συστατικό του παρασιτοκτόνου Roundap!

WHO: Πιθανώς καρκινογόνο βασικό συστατικό του παρασιτοκτόνου Roundap!

0
Διαφήμιση

Καρκίνο στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει δραστική ουσία ενός εξαιρετικά διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου της Monsanto, του Roundap, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η βαρυσήμαντη γνωμάτευση του ΠΑΟ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς κορυφώνεται η εκστρατεία για την προστασία του κοινού από τις συνέπειες της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας που έχουν ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο οικολογικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η OrganicConsumerAssociation.

Όπως αποκάλυψε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Lancet, η ουσία Glyphosate, βασικό συστατικό του, Roundap, βρέθηκε στο στόχαστρο των ειδικών όταν στις αρχές Μαρτίου, 17 ειδικοί από 11 χώρες συνεδρίασαν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος για τον Καρκίνο (InternationalAgencyforResearchonCancer, IARC) στη Λιόν της Γαλλίας για να διερευνήσουν μια σειρά δραστικές ουσίες που υπάρχουν σε τέσσερα παρασιτοκτόνα (tetrachlorvinphos, parathion, malathion, diazinon, και glyphosate) .

Ο λόγος ότι πρόκειται για μια ουσία εξαιρετικά διαδεδομένη που παράγεται σε τεράστιες ποσότητες, καθώς χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 750 διαφορετικά προϊόντα όχι για τη γεωργία και τη δασοπονία, αλλά και σε προϊόντα αστικής και οικιακής χρήσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως η ουσία προκαλεί την εμφάνιση λεμφωμάτων, αδενωμάτων και όγκων σε ποντίκια, ενώ διαπιστώθηκε βλάβη στο DNA και στα χρωμοσώματα σε θηλαστικά και ανθρώπινα κύτταρα.

Στους ανθρώπους, η ουσία Glyphosate ανιχνεύτηκε στα ούρα και στο αίμα γεωργικών εργατών, γεγονός που επιβεβαιώνει την απορρόφηση από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, άλλη μελέτη που εξετάστηκε αναφέρει ενδείξεις βλάβης στα χρωμοσώματα κατοίκων σε περιοχές μετά από ραντίσματα με προϊόντα που περιείχαν την ουσία.

Όπως αναφέρει η OCA, η εταιρία παραγωγής Monsanto αντέδρασε σθεναρά σε κάθε προηγούμενη προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν κοινό και κυβερνήσεις, αφού πέρα από τις εξαιρετικά κερδοφόρες πωλήσεις των παρασιτοκτόνων, το πρόβλημα αγγίζει και σειρά σπόρων που έχει δημιουργήσει η εταιρία στα εργαστήριά της, με ανθεκτικότητα στην Glyphosate ώστε να μην καταστρέφονται και τα ωφέλιμα φυτά μαζί με τα θεωρούμενα ως ζιζάνια που εξοντώνουν τα παρασιτοκτόνα της.

Στα προηγούμενα χρόνια, η εταιρία είχε ασκήσει όλη την ισχυρή επιρροή της, δημιουργώντας αμφιβολίες για μελέτες που είχαν αναδείξει το ζήτημα, ενώ είχε προκαλέσει και την παρέμβαση επιστημόνων που συνδέονταν μαζί της και υποστήριζαν ότι η Glyphosate είναι μια ακίνδυνη ουσία. Μάλιστα, δημοσιογράφος σε γαλλικό κανάλι είχε αποστομώσει επιστήμονα που υποστήριζε την «αθωότητα» της ουσίας προτείνοντας του να πιει ένα ποτήρι νερό που την περιέχει, πρόκληση απέναντι στην οποία ο συγκεκριμένος απάντησε «δεν είμαι ηλίθιος»…

Η πλήρης μελέτη θα δημοσιευθεί στο τεύχος 112 Διεθνούς Ιδρύματος για τον Καρκίνο . Για την κατάταξη των παρασιτοκτόνων ανάλογα με την επικινδυνότητά τουs : (http://www.thelancet.com/cms/attachment/2027792373/2046172392/si1.gif)

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here