Αρχική Ειδήσεις Kοινό πλαίσιο αρχών στις εταιρείες ύδρευσης ζητάει η ΕΥΑΘ

Kοινό πλαίσιο αρχών στις εταιρείες ύδρευσης ζητάει η ΕΥΑΘ

0
Διαφήμιση

Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου αρχών, ώστε οι εταιρείες ύδρευσης, κρατικές και δημοτικές, να λειτουργούν ως σύγχρονες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να είναι βιώσιμες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Ν. Παπαδάκης, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Τελλόγλειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Ο πελατοκεντρισμός, με παροχή καλύτερων και συνάμα φθηνότερων υπηρεσιών στον καταναλωτή, η χάραξη σαφούς ενεργειακού πλάνου, που θα μειώσει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, και η κοινωνική πολιτική, με ειδικά τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες, εντέλει η επιτυχημένη επιχειρηματική διαχείριση, όπως αυτή της ΕΥΑΘ, πρέπει να αποτελέσουν «μπούσουλα» για το αύριο των εταιρειών ύδρευσης στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

«Με τον ‘Καλλικράτη’ κληρονομήθηκαν στους δήμους αχαρτογράφητες περιβαλλοντικά περιοχές και οι ΔΕΥΑ έγιναν αυτομάτως υπόλογες για παρεμβάσεις στον φυσικό πόρο του νερού που όμως προκλήθηκαν από το πολιτικό σύστημα», επισήμανε ο Γιώργης Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου.

Οι ΔΕΥΑ αποτελούν, κατά τον κ. Μαρινάκη, παράδειγμα υγιών επιχειρήσεων, που μπορούν κάλλιστα να σταθούν ως ισότιμοι συνομιλητές απέναντι στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων και να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακά προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής των παιδιών.

Προκειμένου να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία στην τιμολόγηση, πρέπει να ικανοποιούνται πλήρως οι απαιτήσεις των κριτηρίων για την αιρεσιμότητα, τόνισε από την πλευρά του ο Νικόλαος Σαφαρίκας, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Σερρών, καταδεικνύοντας ως προβλήματα μεταξύ άλλων το ατιμολόγητο νερό (υπερχειλίσεις, παράνομες συνδέσεις κ.λπ.), τις διαρροές και την εισπραξιμότητα. Ιδεατά, κατά τον κ. Σαφαρίκα, στη μεθοδολογία τιμολόγησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το οικονομικό κόστος, το κόστος των φυσικών πόρων και το περιβαλλοντικό.

Τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους, την πρόσληψη προσωπικού, την εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων και τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους κρατικούς φορείς προέκρινε ως «στοιχήματα» για τη βιωσιμότητα των εταιρειών ύδρευσης ο Αθανάσιος Σουπίλας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ.

Διαφήμιση