Αρχική Ειδήσεις Η Ελλάδα απορροφά μόλις το 6% των προβλεπόμενων κονδυλίων για το Περιβάλλον

Η Ελλάδα απορροφά μόλις το 6% των προβλεπόμενων κονδυλίων για το Περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η προστασία των ακτών καθώς η χώρα ζει από τον τουρισμό, ενώ οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα πρέπει να συνδεθούν με τη διαχείριση των σκουπιδιών και των αστικών λυμάτων, εκτίμησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Δικτύου Μεσόγειος SOS, με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καρβούνης, τα τελευταία χρόνια, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συνολικά έχουν χρηματοδοτηθεί 4.000 έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ 220 έργα ύψους 300 εκ.

Καταλήγοντας ο κ. Καρβούνης, υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα Life ως στόχο έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μόνο περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και κλιματικές με σχετική πρόβλεψη για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ.

«Τα μικρά απορρίμματα είναι εξίσου σημαντικά όσο και τα μεγάλα. Εάν πείσουμε τους Έλληνες να μην πετάνε τις γόπες στο παράκτιο περιβάλλον, τότε μπορούμε να καταφέρουμε και πολλά άλλα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Κουκιάσας, πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου Μεσόγειος SOS, που διοργάνωσε την ημερίδα.

Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχονται από τη στεριά, ενώ το 83% των σκουπιδιών είναι πλαστικά, όπως σακούλες, μπουκάλια και καπάκια, ανέφερε η κα Μαρίνα Μάρκοβιτς ειδικός στη βιωσιμότητα, του UNEP/MAP (United Nations Environment Programme/Mediterranean Action Plan).

Αναλύοντας τις πτυχές της σύμβασης της Βαρκελώνης, έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη μείωσης της μόλυνσης από στεριά και από θάλασσα, καθώς προκαλούνται σημαντικά σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, καθώς επίσης και προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι 437 τεμάχια απορριμμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο παρατηρήθηκαν μόνο στον Πατραϊκό κόλπο ύστερα από πανεπιστημιακές έρευνες, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαθεοδώρου καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική αλλοίωση όχι μόνο του πυθμένα αλλά και γενικότερα των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Απ’ την πλευρά του ο εθνικός εκπρόσωπος του προγράμματος Life αποκάλυψε ότι μόνο το 6% των προβλεπόμενων κονδυλίων απορροφάται από τη χώρα και επεσήμανε τη ημαντική υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με τις πρακτικές στον περιβαλλοντικό τομέα.

Εκ μέρους του Δικτύου Μεσόγειος SOS, η κ. Ναταλία Ρουμελιώτη υπεύθυνη θεμάτων παράκτιας διαχείρισης, ειδικότερα σε σχέση με τα απορρίμματα των καπνιστών ανέφερε ότι οι γόπες που ρυπαίνουν κάθε χρόνο τον πλανήτη ανέρχονται σε 4,5 τρισεκατομμύρια, καθιστώντας τες σημαντικό πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά την Ελλάδα οι παράγοντες που επιβαρύνουν το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι η πρωτιά της χώρας σε καπνιστές στην Ευρώπη, με υψηλότατα ποσοστά καπνιστών μεταξύ των νέων. Η ιδιαίτερα εκτεταμένη ακτογραμμή – οι περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα – τουρισμό, καθώς επίσης η απουσία ενημέρωσης και η λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, καθιστούν την αντιμετώπιση του φαινομένου ακόμα πιο δύσκολη.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αλλαγή νοοτροπίας, πραγματοποίησε την πανελλαδική εκστρατεία Life ammos για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών.

Για τον σκοπό αυτό έχει επιστρατευθεί μια ευρεία και συνδυασμένη χρήση εργαλείων τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακών μέσων ευαισθητοποίησης, όπως εγκατάσταση info kiosk σε 15 επιλεγμένες παραλίες, υλοποίηση εθελοντικών καθαρισμών και διαδραστικών παιχνιδιών, δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, ανάπτυξη σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογής σε έξυπνα κινητά, προώθηση εκστρατείας Do-It-Yourself, καθώς και σχεδιασμός ενός Ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Πακέτου.

Το LIFE AMMOS υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, την ΤERRA NOVA Ε.Π.Ε., το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη MARC Α.Ε. με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και της Blue Star Ferries.

Ε. Δρίβα

Διαφήμιση