Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Η κυβέρνηση βάζει φρένο στη θαλάσσια καταστροφή!

Greenpeace: Η κυβέρνηση βάζει φρένο στη θαλάσσια καταστροφή!

0
Διαφήμιση

Την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για την επαναλειτουργία της βιντζότρατας από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου χαιρετίζει η Greenpeace.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση η απόφαση αυτή αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία και βάζει τέλος στην καταστροφή που προκαλούσε αυτό το αλιευτικό εργαλείο στις ελληνικές θάλασσες. Η Greenpeace καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου να υιοθετήσει τώρα μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θάλασσα και να πάρει μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την προστασία χιλιάδων Ελλήνων παράκτιων ψαράδων.

«Η προκλητική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, να επαναφέρει τη βιντζότρατα στην ενεργό δράση για «ερευνητικούς» λόγους, έδωσε πρακτικά τη δυνατότητα στο εργαλείο αυτό να δραστηριοποιείται κοντά στις ακτές για μια ολόκληρη αλιευτική περίοδο.

Η απόφαση αυτή παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απειλούσε άμεσα το θαλάσσιο περιβάλλον και ερχόταν σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το επάγγελμά τους να σβήνει από την υποβάθμιση των θαλασσών και την υπεραλίευση», αναφέρει.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις θάλασσές και τους ψαράδες! Επιτέλους ανακλήθηκε μια εξωφρενική απόφαση, η οποία όχι μόνο υποβάθμιζε περαιτέρω το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά αποτελούσε και την επιτομή της αδιαφάνειας και του παραλογισμού που επικρατεί εδώ και χρόνια στον τομέα της αλιείας και έχει οδηγήσει στη σημερινή περιβαλλοντική κρίση των θαλασσών», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Τώρα το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας είναι να διαχωρίσει την πολιτική της από το μέχρι σήμερα καθεστώς και να χαράξει μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της μια περιβαλλοντικά ορθή και συνάμα οικονομικά βιώσιμη αλιεία», συμπλήρωσε η Άντζελα Λάζου Dean.

Η απόφαση αυτή αποτελούσε ένα ακόμα ξεκάθαρο παράδειγμα φωτογραφικής διάταξης που παρατείνει χαριστικά το χρόνο ζωής αυτού του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου, με θύμα τη θάλασσα. Με το πρόσχημα της «έρευνας» δόθηκε η ευκαιρία στις βιντζότρατες να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητες στην ελληνική ακτογραμμή χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης του ερευνητικού έργου, χωρίς δηλαδή να υπάρχει έρευνα!

Παρά τις σαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απόρριψη του διαχειριστικού σχεδίου για την επαναφορά του βιντζότρατας, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και η αρμόδια για την αλιεία υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούσαν πεισματικά να βρουν τρόπους για την επαναλειτουργία της, αντί να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των φυσικών μας πόρων.

Στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης ο τομέας της αλιείας, ως δυνητικά παραγωγικός κλάδος, έχει καίριο ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, με δεδομένο ότι μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική ευημερία ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας, ειδικά σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου να προχωρήσει στις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες για τον περιορισμό καταστροφικών πρακτικών και την αποτελεσματική προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.
  • ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων που δεσμεύονται σε βασικές αρχές βιώσιμης αλιείας και πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις αλιευτικές ευκαιρίες.
  • ενίσχυση της πρόσβασης των παράκτιων αλιέων στην αγορά.
  • προσαρμογή της αλιευτικής ικανότητας του ελληνικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα.
  • συλλογή επαρκών επιστημονικών στοιχείων για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών και των αλιευτικών αποθεμάτων.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here