Αρχική Ειδήσεις Φόβοι για εμπόριο αρκούδων – Νεαρό αρκουδάκι βρέθηκε στις Πρέσπες

Φόβοι για εμπόριο αρκούδων – Νεαρό αρκουδάκι βρέθηκε στις Πρέσπες

0
Διαφήμιση

Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, εντόπισαν νεαρό αρκουδάκι που είχε αποκοπεί από τη μητέρα του σε αγροτική περιοχή, λίγο έξω από το χωριό Βροντερό Πρεσπών.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση πέντε συναρμόδιων φορέων, “εικάζεται ότι άγνωστοι απομάκρυναν από τη φωλιά της τη μητέρα του ή ότι τη σκότωσαν προκειμένου να πάρουν το αρκουδάκι, πράξη που πιθανά συνδέεται με το εμπόριο αρκούδων στην Αλβανία, όπου η έκθεση των ζώων αυτών σε αιχμαλωσία είναι ακόμα διαδεδομένη”.

 Ύστερα από κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης του “Αρκτούρου”, όπου και θα παραμείνει σε ειδικό πρόγραμμα ανατροφής μέχρι να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Στις 19 Μαρτίου, βρέθηκε στο Βροντερό μία άλλη νεαρή αρσενική αρκούδα, που αρχικά απομακρύνθηκε από τον οικισμό, αλλά επέστρεψε μετά δύο μέρες και κατέρρευσε εξουθενωμένη. Οι φορείς κινητοποιήθηκαν και πάλι, με σκοπό την προστασία της αρκούδας και του χωριού, κρίνοντας απαραίτητη τη μεταφορά του ζώου στο Κέντρο Περίθαλψης. Εξαιτίας όμως της έντονης νυχτερινής χιονόπτωσης, η μεταφορά αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα ενώ, μαζί με την αρκούδα, στη διάρκεια της νύκτας, αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, παρέμειναν οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

Την επόμενη μέρα, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων “Αρκτούρος” και “Καλλιστώ”, μαζί με στελέχη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, έσπευσαν στην περιοχή για τη διάσωση της άτυχης αρκούδας. Οι επιστήμονες νάρκωσαν το ζώο και το μετέφεραν για εξετάσεις στο Κέντρο Περίθαλψης, όπου διαπιστώθηκε ότι η αρκούδα έχει ηλικία μόλις 14 μηνών και είναι πυροβολημένη στο κεφάλι.

Όσον αφορά τις υποψίες περί εμπορίας αρκούδων στην Αλβανία, την εικόνα στη γειτονική χώρα είχε περιγράψει με μελανά χρώματα εκπρόσωπος ΜΚΟ στο διεθνές συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας που διοργάνωσε, τον περασμένο Οκτώβριο, ο “Αρκτούρος” στη Θεσσαλονίκη.

 Όπως είχε αναφέρει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Aleksandër Trajçe από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Protection and Preservation of Natural Environment in Albania”, “στην Αλβανία, οι αρκούδες ακόμα ‘χορεύουν’, ενώ άλλες κρατούνται φυλακισμένες και χρησιμοποιούνται ως… αξιοθέατο και πόλο έλξης για την πελατεία εστιατορίων ακόμα και μέσα στα Τίρανα!”.

“Αν και οι αρκούδες είναι, από τη νομοθεσία μας, αυστηρά προστατευόμενο είδος από το 1956, εντούτοις υπάρχουν ακόμα αρκούδες – χορεύτριες και αρκούδες φυλακισμένες παράνομα σε κλουβιά έξω από εστιατόρια και μπαρ!” είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Trajçe, προσθέτοντας ότι, όπως προέκυψε σε πρόσφατη έρευνα της αλβανικής ΜΚΟ, υπάρχουν ακόμα και περιφέρονται σε δρόμους της χώρας, τέσσερις αρκούδες “χορεύτριες”, ενώ 42 είναι φυλακισμένες σε κλουβιά που διατηρούν ιδιώτες.

 

Διαφήμιση