Αρχική Τεχνολογία Επαναστατική τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης

Επαναστατική τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης

0
Διαφήμιση

Μια νέα τεχνική επιτυγχάνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και εκπληκτική ταχύτητα στην εκτύπωση. Η σημασία της κρίνεται τέτοια, ώστε το επόμενο εξώφυλλο του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού “Science” στις 20 Μαρτίου θα είναι αφιερωμένο στην εν λόγω τεχνολογική καινοτομία, ενώ ήδη έγινε η σχετική online δημοσίευση!

Ερευνητές της νεοσύστατης εταιρείας Carbon 3D Inc της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή τεχνική που υπόσχεται πραγματική επανάσταση στο πεδίο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η νέα τεχνολογία, που έλκει την έμπνευσή της από την ταινία «Εξολοθρευτής 2» (Terminator 2) του 1991, όπου το ρομπότ Τ-1000 αναδύεται μέσα από μια λίμνη υγρού μετάλλου, δεν εκτυπώνει αντικείμενα από διαδοχικά οριζόντια στρώματα κάποιου υλικού, αλλά επιτρέπει στα αντικείμενα να «ξεφυτρώνουν» με «ρευστό» και συνεχόμενο τρόπο μέσα από ένα υγρό.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ουσία δεν έχει αλλάξει δραματικά από τότε που εμφανίστηκε πριν από περίπου 25 χρόνια. Τώρα όμως η νέα μέθοδος επιταχύνει τη δημιουργία – εκτύπωση έτοιμων προϊόντων κατά 25 έως 100 φορές σε σχέση με τις έως τώρα τεχνικές (ενώ η επιτάχυνση θα μπορούσε να φθάσει και τις 1.000 φορές στο μέλλον). Επιπλέον, επιτρέπει τη δημιουργία αντικειμένων με πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα που έως τώρα ήσαν ανέφικτα.

Αντικείμενα που χρειάζονταν ώρες ή και ημέρες για να εκτυπωθούν, τώρα βγαίνουν από τον εκτυπωτή μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, μια πλαστική μπάλα εκτυπώνεται σε μόλις δέκα λεπτά, αντί για δέκα ώρες με την παραδοσιακή μέθοδο.

Οι δυνητικές πρακτικές εφαρμογές στην ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική κ.α. είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, θα ήταν δυνατό να εκτυπώνονται νέα δόντια, την ίδια ώρα που ο ασθενής κάθεται στην καρέκλα του οδοντίατρου.

Συνδημιουργοί της μεθόδου, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην έναρξη της συνδιάσκεψης TED στο Βανκούβερ του Καναδά στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”, είναι οι καθηγητές χημείας και χημικής μηχανικής Τζόζεφ ΝτεΣιμόνε και Έντουαρντ Σαμούλσκι.

Αυτοί δημιούργησαν και την εταιρεία Carbon 3D, με στόχο να φέρουν την τεχνολογία τους -με την ονομασία CLIP (Continuous Liquid Interface Production)- στην αγορά, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα σε ένα έτος.

Πρόκειται για μια τεχνική φωτοχημείας, που «χειραγωγεί» το φως και το οξυγόνο του αέρα για να δημιουργήσει αντικείμενα μέσα από υγρή ρητίνη. Το φως και το οξυγόνο από κοινού ελέγχουν τη στεροποίηση της ρητίνης στο επιθυμητό σχήμα.

Η τεχνική θα μπορούσε να «δουλέψει» με διάφορα άλλα υλικά, όπως ελαστομερή, σιλικόνες, κεραμικά, πλαστικά, βιοδιασπώμενα υλικά κ.α. Επειδή, χάρη στη νέα μέθοδο τα αντικείμενα δεν έχουν δημιουργηθεί από διαδοχικές στρώσεις υλικού, είναι και πιο ανθεκτικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτα Windows 10 αντικαθίσταται το password με τη βιομετρική αναγνώριση προσώπου
Επόμενο άρθροΗ Ιαπωνία διαθέτει 4 δις δολάρια για περιβαλλοντικές καταστροφές εκτός χώρας