Αρχική Ειδήσεις Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει την πιθανότητα γρίπης και πνευμονίας!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει την πιθανότητα γρίπης και πνευμονίας!

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από γρίπη και για πνευμονία, επειδή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάμ Μπισβάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», εξέθεσαν ποντίκια σε καπνό ηλεκτρονικού τσιγάρου δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες. Η ποσότητα του καπνού ήταν ανάλογη εκείνης που εισπνέει ένας τακτικός χρήστης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι ερευνητές εξέθεσαν δύο ομάδες πειραματόζωων (μία που «κάπνιζε» ηλεκτρονικά τσιγάρα και μία όχι) σε έναν ιό της γρίπης, καθώς και σε ένα βακτήριο (στρεπτόκοκκο) που προκαλεί πνευμονία. Τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήσαν λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στον ίδιο καπνό.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που κάνουν ζημιά στο DNA, αλλά σε επίπεδο μόνο 1% του επιπέδου που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στους πνεύμονες», δήλωσε ο Μπισβάλ και τόνισε ότι παρόμοιες μελέτες πρέπει πλέον να γίνουν σε ανθρώπους, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και από άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Τέτοια προβλήματα εμφανίζουν συνήθως οι πρώην καπνιστές, οι οποίοι είναι και βασικοί χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όντως βοηθούν κάποιον να κόψει το κανονικό τσιγάρο. Υπάρχει μια σχεδόν ομοφωνία των επιστημόνων ότι τα ηλεκτρονικά είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, όμως συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τους πιθανούς κινδύνους τους.

Πολλοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τις μελλοντικές γενιές, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων που ποτέ έως τώρα δεν είχαν καπνίσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, έχει συστήσει την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο καθηγητής Τζον Μπρίτον, διευθυντής του βρετανικού Κέντρου Μελετών για τον έλεγχο του Καπνού, επεσήμανε πάντως πως το κυριότερο είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βλάπτουν λιγότερο τους πνεύμονες από ό,τι τα κανονικά τσιγάρα.

«Αυτό που μετράει εν προκειμένω, δεν είναι μια σύγκριση των συνεπειών των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σχέση με το τίποτε, αλλά σε σχέση με τον καπνό του (κανονικού) τσιγάρου. Η ζημιά στους πνεύμονες θα είναι μικρότερη με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», τόνισε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΖήλεια και κατάθλιψη προκαλεί ο Facebook!
Επόμενο άρθροΔεν έβρεξε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο μετά από 165 χρόνια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ