Αρχική Καταστροφές Θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη Βόρεια Ελλάδα

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη Βόρεια Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Παρά την ηλιοφάνεια που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι θερμοκρασίες κινούνται υπό το μηδέν και το κρύο είναι τσουχτερό.

   Η πιο χαμηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φλώρινα, με τον υδράργυρο το πρωί να δείχνει -11 βαθμούς Κελσίου. Στα Γρεβενά, νωρίτερα, το θερμόμετρο έπεσε στους -7 βαθμούς, ενώ στην Καστοριά και την Κοζάνη στους -6 βαθμούς.

   Εξαιτίας του ψύχους έμειναν κλειστά, σήμερα, αρκετά σχολεία στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων – Βελβεντού, Γρεβενών, Φλώρινας και Πρεσπών, ενώ με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησαν τα σχολεία στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό.

   Αισθητό είναι το κρύο και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο νωρίτερα ήταν γύρω στους μηδέν βαθμούς. “Ήλιο με δόντια” έχει η Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο στους 0 βαθμούς, όσους και η Δράμα. Στο -1 η θερμοκρασία στην Βέροια, στις Σέρρες και στην Καβάλα.

   Τέλος, τσουχτερό είναι το κρύο και στη Θράκη, με τη θερμοκρασία στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη να είναι στον 1 βαθμό Κελσίου.

   Διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων

   Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αετοκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκάλωμα, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

   Στην Ορεστιάδα, η στάθμη των υδάτων στον Έβρο, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχουν είναι στα 5,50μ. (με όριο συναγερμού τα 5,70μ.), μεγάλες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων, ενώ τα νερά έχουν υποχωρήσει από τις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά. Σταθερά υψηλή ροή (1.194κ.μ./δευτερόλεπτο) καταγράφεται στην εισροή υδάτων από Τουρκία, στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας.

   Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το επίπεδο στάθμης του Έβρου (στις 04:45 τα ξημερώματα), στην περιοχή Κήπων είναι στα 6,70μ. (με όριο συναγερμού τα 6,40), στην περιοχή Πέταλο στα 6,20μ. (με όριο συναγερμού τα 6), ενώ στις περιοχές Σουφλίου και Λαγυνών παρατηρείται πτωτική τάση των υδάτων κατά 15-20 πόντους και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία

   Στο μεταξύ, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

   Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

   Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες:

   Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται:

   – Στην Ξάνθη, στην Ε.Ο. Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων, από 33ο χλμ. έως συνοριακό σημείο Αγ. Κωνσταντίνου,

   – Στην Πέλλα, στην Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ και στην Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.

   – Στην Ημαθία, στην ΠΕ.Ο. Θεσ/νίκης – Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 76ο έως 98ο χλμ., στην Επ. Ο. Βέροιας – Χ/Κ Σελίου, από 4,5ο έως 26ο χλμ, στην Επ. Ο. Βέροιας – Δασκίο (μέσω Πολυδενδρίου), από 8,1ο έως 43ο χλμ (δασκίο), στην Επ. Ο. Νάουσας – 3-5 Πηγάδια από 10ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο), στην Επ. Ο. Νάουσας – Ροδοχώρι από 1ο έως 14ο χλμ. και στην Επ. Ο. Νάουσας – Χ/Κ Σελίου, από 10ο έως 17ο χλμ.

   – Στην Πιερία, στην Επ. Ο. Κατερίνης- Ελατοχωρίου, (προς Χ/Κ).

   – Στη Χαλκιδική, στην Ε.Ο. Θεσ/νικης – Πολυγύρου, από 55ο έως 64ο χλμ., στην Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Ιερισσού (Μέσω Χολομώντα), στην Π Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αρναίας (Μέσω Χολομώντα), στην Επ. Ο. Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην Επ. Ο. Πολυγύρου – Ταξιάρχη (Μέσω Τσουκαλά), στην Επ. Ο. Γαλάτιστας – Βάβδου, από 3ο χλμ. έως Βάβδο, στο οδικό δίκτυο Δάφνης – Καρύων Αγίου Όρους και στο οδικό δίκτυο Καρύων – Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

   – Στο Κιλκίς, στην Επ. Ο. Καστανερής – Μεγάλων Λειβαδιών (Δήμος Παιονίας Κιλκίς)

   – Στην Καστοριά, στην Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ., στην Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 35ο έως 45ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο νομού.

   – Στα Γρεβενά, στην Επ. Ο. Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 15ο έως 54ο χλμ., στην Επ. Ο. Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από 13ο έως 45ο χλμ, στην Επ. Ο. Γρβενών – Περιβολίου, από 18ο έως 43ο χλμ., στην Επ. Ο. Γρεβενών – Μετσόβου, από 20ο έως 40ο χλμ. και σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Δεσχάτης.

   – Στη Φλώρινα, σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Διαφήμιση