Αρχική Καταστροφές Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα λύματα παραπέμπεται η Ελλάδα

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα λύματα παραπέμπεται η Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Την παραπομπή της Ελλάδαςστο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν διασφάλισε τη σωστή επεξεργασία των λυμάτων σε πέντε οικισμούς (Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη, Γαλάτιστα και Βαγιά) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τρεις άλλους οικισμούς (Πολύχρονο, Χανιώτη και Δεσφίνα), η Επιτροπή θεωρεί ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι είτε ανεπαρκή είτε δείχνουν μη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα προειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Αν και πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απαντά το ΥΠΕΚΑ

Δεν εκπλήσσει” η απόφαση της Κομισιόν σχολίασε το ΥΠΑΠΕΝ μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το υπουργείο επισήμανε ότι δεν πρόκειται για καταδικαστική απόφαση αλλά για εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας της παράτασης των προβλημάτων διαχείρισης αστικών λυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας .

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει ότι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών (στερεών και υγρών) αποβλήτων και σημειώνει ότι έχει τη στήριξη του υπουργείου με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς.

Το ΥΠΑΠΕΝ σημειώνει ότι θα προάγει ένα μοντέλο στο οποίο οι τοπικές αρχές αποτελούν μέρος της λύσης με τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και τη μακροχρόνια ικανοποιητική τους λειτουργία, η οποία συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη και στην ευημερία των κατοίκων, ώστε η χώρα να αποφύγει νέα πρόστιμα και θα αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Διαφήμιση