Αρχική Ειδήσεις Μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

0
Διαφήμιση

Η πρωτοβουλία έρχεται στα πλαίσια προσπαθειών της Τουρκίας να μειώσει την εξάρτησή της στην εισαγωγή ενέργειας και να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, ακολουθώντας παράλληλα τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπει την αύξηση των αιολικών εγκαταστάσεων ώστε να φτάσουν ισχύ 20 γιγαβάτ έως το 2023, αλλά και μελλοντικά σχέδια για 34 γιγαβάτ από υδροηλεκτρικά έργα, 5 γιγαβάτ από υποδομές ηλιακής ενέργειας, ένα γιγαβάτ γεωθερμικής ενέργειας και ένα γιγαβάτ από βιομάζα.

Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, ο στόχος της κυβέρνησης για το 2023 είναι οι ανανεώσιμες πηγές να αναλογούν στο 30 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, η οποία ως τότε εκτιμάται θα φτάσει τις 424 τεραβατώρες ετησίως.

Το πλάνο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο όσον αφορά την αιολική ενέργεια, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να προστίθενται στις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας περίπου 1,8 γιγαβάτ κάθε χρόνο. Ο στόχος αυτός γίνεται ακόμα πιο δύσκολος αν ληφθούν υπ’ όψιν οι χρονοβόρες και υψηλού κόστους διαδικασίες αδειοδότησης της γειτονικής χώρας.

Η χρηματοδότηση για τα προβλεπόμενα δεν έχει εξασφαλιστεί και ενδεχομένως θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συγχρηματοδότησε τα δύο μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας στο Μπαλικεσίρ και το Οσμανιγιέ.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here