Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Ανοιχτή Επιστολή ενόψει Προγραμματικών Δηλώσεων

Greenpeace: Ανοιχτή Επιστολή ενόψει Προγραμματικών Δηλώσεων

0
Διαφήμιση

Ανοιχτή επιστολή στους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Τσιρώνη και Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έστειλε η Greenpeace.

Η οργάνωση κάνει εκτενώς λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση στην περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική τα τελευταία χρόνια και ζητεί ένα μείγμα πολιτικών και στρατηγικών επενδυτικών κατευθύνσεων που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και προστατεύει την κοινωνική συνοχή.

Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση εξαρτάται από τη δημιουργία χιλιάδων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα μέσα από την επιτυχή μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την τόνωση της τοπικής παραγωγής σε κεντρική, όσο και αποκεντρωμένη, κλίμακα και την έρευνα και καινοτομία. Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των παραπάνω, συμβάλλει αποφασιστικά στην εξυγίανση της σχέσης μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού βίου της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια αυτή μέσα από στοχευμένα μέτρα, πολιτικές και επενδυτικά σχέδια. Τα σχέδια αυτά – αυτονόητα, αλλά παραγκωνισμένα επί δεκαετίες – έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώσουν και να προσφέρουν ορατό πολλαπλασιαστικό όφελος για τη βάση του κοινωνικού ιστού, η οποία έχει πληγεί περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε εν τάχει προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί και πάνω στις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες μέσα στα τελευταία χρόνια:

1.   Στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κατοικιών εντός δεκαετίας. Η πρόταση περιλαμβάνει κίνητρα που δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά και αποσκοπεί στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων και αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας, την μείωση εισαγωγών καυσίμων κοκ. Αντίστοιχη πρόταση μπορεί να εξειδικευθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος, με ειδικότερα μέτρα και δεσμεύσεις για την αυτοπαραγωγή.

2.   Στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής μέσα από την οριστική απεξάρτηση από τις εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αύξηση της καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών πρωτεϊνούχων φυτών (όπως το κουκί, το λούπινο κοκ) για την παραγωγή ζωοτροφών που θα υποκαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, η οποία επιβαρύνει την ελληνική κτηνοτροφία κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η μείωση στην χρήση φυτοφαρμάκων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3.   Στήριξη της παράκτιας και νησιωτικής οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη της θαλάσσιας ζωής, με παράλληλη μείωση της αποκλειστικής εξάρτησης τοπικών οικονομιών από τον τουρισμό.

Κοινό χαρακτηριστικό των προτάσεών μας αποτελεί ο ρεαλισμός, η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, η ύπαρξη πετυχημένων παραδειγμάτων, η δημιουργία χιλιάδων βιώσιμων θέσεων εργασίας ανά την χώρα και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενους πόρους. Το περιβάλλον αποτελεί αναντικατάστατο και αναπόσπαστο συστατικό της συνταγής εξόδου από την κρίση, της επανασύνδεσης του κοινωνικού ιστού που όλοι μας προσδοκούμε και επιδιώκουμε, της δημιουργίας μίας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για κάθε σύγχρονη κοινωνία που προσβλέπει σε ένα βιώσιμο μέλλον. Δυστυχώς, ελάχιστα έως καθόλου έχουν γίνει από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι στο χέρι σας να ανατρέψετε αυτή την πραγματικότητα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, με την ελπίδα να δούμε την ‘ρήτρα περιβάλλοντος’ σε κάθε κατεύθυνση ανάπτυξης για τη χώρα….

Διαφήμιση