Αρχική Καινοτομία Το πρώτο σύμπλεγμα υποθαλάσσιων μουσείων στην Ελλάδα

Το πρώτο σύμπλεγμα υποθαλάσσιων μουσείων στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Τέσσερα ναυάγια μεταξύ Σποράδων και Παγασητικού κόλπου, αναμένεται να γίνουν υποβρύχια μουσεία τα οποία θα είναι επισκέψιμα μόνο με κατάδυση!

Ειδικότερα, κοντά στην υλοποίηση της δημιουργίας καταδυτικών και επισκέψιμων υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού Κόλπου, βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τέσσερα ναυάγια, που χρονολογούνται από τους κλασσικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους είναι τα ευρήματα που θα μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία πρόκειται να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες, με τη συνοδεία δυτών αρχαιοφυλάκων και αρχαιολόγων.

Η μελέτη ανάδειξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό των ναυαγίων, την κινηματογράφησή τους, τη δημιουργία φωτομωσαϊκών υψηλής ευκρίνειας και τη μελέτη περιφερειακών ευρημάτων.

Τα ναυάγια είναι ένα μεγάλου μεγέθους πλοίου, που βυθίστηκε τον 5ο αιώνα, κοντά στη νήσο Περιστέρα κουβαλώντας μεγάλο φορτίο αμφορέων, δύο βυζαντινά ναυάγια στην νησίδα Κίκυνθο και στη θέση Γλάρος και ένα ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων στη θέση Τηλέγραφος.

Εγκρίθηκε, επίσης, από το ΚΑΣ, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τους όρους λειτουργίας και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των υποβρυχίων αρχαιολογικών χώρων, το οποίο θα συνυπογράψουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και η χρηματοδότηση του έργου θα είναι από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την κ.Μενδώνη, γ.γ. του υπουργείο Πολιτισμού, έχει παρατηρηθεί ότι ο καταδυτικός τουρισμός προσελκύει στις περιοχές πολιτισμικού ενδιαφέροντος, επισκέπτες με υψηλότερα εισοδήματα. Στα μελλοντικά σχέδια της περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται η ανάδειξη περισσότερων από τα ναυάγια της περιοχής, η δημιουργία αγοράς μικρών υποβρυχίων και η δημιουργία χερσαίου μουσείου με κάμερες για όσους δεν μπορούν να καταδυθούν.

Διαφήμιση