Αρχική Ειδήσεις Το πολύ κρύο έχει και τα καλά του… αδυνατίζει!

Το πολύ κρύο έχει και τα καλά του… αδυνατίζει!

0
Διαφήμιση

Πέρα από τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί, το πολύ κρύο έχει και μια ωφέλιμη παρενέργεια καθώς όπως δείχνει έρευνα βοηθάει στο αδυνάτισμα. Έτσι, όσοι παράφαγαν στην περίοδο των γιορτών, ίσως θα έπρεπε να χαμηλώσουν τονθερμοστάτη στο σπίτι και στο γραφείο τους ή να βγαίνουν πιο συχνά βόλτες μέσα στο κρύο. Η νέα αμερικανική μελέτη, που βασίστηκε σε πειράματα με ποντίκια, δείχνει ότι η συχνήέκθεση ενός οργανισμού σε χαμηλές θερμοκρασίες βελτιώνει τον τρόπο που γίνεται ομεταβολισμός των λιπών, μετατρέποντας το επιβλαβές λευκό λίπος σε πιο υγιές καφέ λίπος. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται κανείς από την παχυσαρκία, αλλά και από μεταβολικέςδιαταραχές όπως ο διαβήτης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας και τοξικολογίας Χέι Σουκ Σουλτου Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στοπεριοδικό μοριακής βιολογίας “Molecular Cell”, διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε κρύοπεριβάλλον αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (Zfp516), η οποία είναι ζωτική για τηδημιουργία καφέ λίπους, του είδους εκείνου του λίπους στο σώμα, που γεννά εσωτερικήθερμότητα.

Η ίδια πρωτεΐνη, μετά από τη συχνή έκθεση στο κρύο, βοηθά το λευκό λίπος (πουαποθηκεύει ενέργεια και ευθύνεται κυρίως για το πάχος) να μεταμορφώνεται σε καφέ λίπος(που καίει την αποθηκευμένη ενέργεια), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να θερμαίνεται και,παράλληλα, να χάνει βάρος.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με υψηλή ποσότητα της εν λόγω πρωτεΐνης, λόγωτης παρατεταμένης έκθεσής τους στο κρύο, έβαλαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερο βάρος, σεσχέση με τα ποντίκια που περνούσαν μια χαρά μέσα σε ζεστό περιβάλλον. Παρόλο που καιοι δύο ομάδες πειραματόζωων διατρέφονταν επί ένα μήνα με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ηομάδα που κρύωνε, πάχυνε λιγότερο.

Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν γενετική τροποποίηση σε μερικά ποντίκια, ώστε να εξουδετερώσουν το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη Zfp516, τα ποντικάκια δεν ανέπτυσσανπλέον καθόλου καφέ λίπος. Από την άλλη, όταν μέσω άλλης μετάλλαξης τα ποντίκια παρήγαγαν στον οργανισμό τους περισσότερη πρωτεΐνη Zfp516, μπορούσαν να μετατρέπουνπιο εύκολα το λευκό λίπος σε καφέ και πάχαιναν λιγότερο.

Έτσι, αντί κανείς να υποβάλλεται στη «δίαιτα» του κρύου, θα μπορούσε να βρεθεί έναςάλλος τρόπος για να αυξάνεται το επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. «Αν θα μπορούσεκανείς να αυξήσει κάπως τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, πιθανώς μέσω φαρμάκων, θα είχεπερισσότερο καφέ λίπος και ίσως θα έχανε περισσότερο βάρος, ακόμη κι αν έτρωγε την ίδιαποσότητα φαγητού», δήλωσε η Χέι Σουκ Σουλ.

Το καφέ λίπος παίρνει αυτή την απόχρωση, επειδή περιέχει πάρα πολλά μιτοχόνδρια, τα«εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Ενώ κάποτε θεωρείτο ότι καφέ λίπος υπήρχε μόνο στα βρέφη, πιο πρόσφατα έγινε αντιληπτό πως το καφέ λίπος αποθηκεύεται καιστους ενήλικες.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως επειδή οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια ζουν σε περιβάλλοντα με ελεγχόμενες θερμοκρασίες, η ανάγκη μας για καφέ λίπος (που θα μας ζεστάνει εκ των έσω, όταν καεί), έχει μειωθεί σταδιακά. Επίσης οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αναλογικά λιγότερο καφέ λίπος στο σώμα τους. Περίπου το 90% του λίπους ενός μέσου ανθρώπου σήμερα αποτελείται από λευκό λίπος. Όσο περισσότερο αυτό μετατρέπεται σε καφέ, τόσο ο άνθρωπος αδυνατίζει.

Τα υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, ενώ αντίθετα η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς το καφέ λίπος προστατεύει και από τον διαβήτη, καθώς μαζί του καίγεται και η γλυκόζη, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here