Αρχική Ειδήσεις Θα βρείτε το ταίρι σας; Βρείτε την απάντηση μέσω των μαθηματικών…

Θα βρείτε το ταίρι σας; Βρείτε την απάντηση μέσω των μαθηματικών…

0
Διαφήμιση

Τις πιθανότητες να βρείτε το ταίρι σας, είτε είστε μόνοι είτε βρίσκεστε σε μία σχέση που δεν σας ικανοποιεί δίνουν τα μαθηματικά και συγκεκριμένα ο αλγόριθμος της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας Nanaya (www.nanaya.co).

Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή, με βασικό σύνθημα τη φράση «Προβλέψτε το μέλλον της ερωτικής ζωής σας». Ο αλγόριθμος που κρύβεται πίσω από την εφαρμογή, βασίζεται σε εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, που ήδη αξιοποιούνται στα χρηματοοικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην επιστημονική έρευνα.

Μετά από ένα λεπτομερές ηλεκτρονικό τεστ προσωπικότητας που κάνει ο ενδιαφερόμενος, μαθαίνει τις πιθανότητες να βρει τον έρωτα της ζωής του, αν και η ιστοσελίδα φροντίζει να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο τέλειος σύντροφος ή η τέλεια σχέση».

Ο δημιουργός του Nanaya, ο μηχανικός Ρασίντ Αμινί, σύμφωνα με το New Scientist, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον αλγόριθμο λίγους μήνες αφότου χώρισε την φίλη του με την οποία τα είχαν επί δύο χρόνια. Στόχος του είναι ένα online «εργαλείο», που να δείχνει στους ανθρώπους πόσο τυχεροί μπορεί να είναι στα ερωτικά τους, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και έτσι απογοητεύονται υπερβολικά.

Ο Ρασίντ Αμινί, ο οποίος παλιότερα εργαζόταν σε διαστημικά προγράμματα της NASA, θέλει, όπως εξήγησε, να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν πιο ταιριαστό σύντροφο, ιδίως αν πρόκειται να δεσμευτούν μακροχρόνια σε ένα γάμο.

Ο ενδιαφερόμενος αποκαλύπτει τον εαυτό του στο σχετικό ερωτηματολόγιο προσωπικότητας και, παράλληλα, τις προτιμήσεις του για έναν μελλοντικό σύντροφο. Το πρόγραμμα ρωτάει πράγματα όπως: «σας αρέσει να μιλάτε με ξένους;» – «πόσους καλούς φίλους έχετε;» – «πόση επιτυχία είχατε έως τώρα στην προσέλκυση ατόμων που σας ενδιέφεραν;» – «θα βγαίνατε ραντεβού με κάποιον από τη δουλειά σας;» – «πόσο τυχεροί είστε;» κ.α.

Τελικά, το λογισμικό αναλαμβάνει να αξιολογήσει ποιο τμήμα του πληθυσμού ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του καθενός ή της καθεμιάς. Βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη από τον αλγόριθμο, είναι το πόσο εύκολα κανείς γνωρίζει νέους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι αν κανείς είναι κλεισμένος στο σπίτι ή στον εαυτό του, μειώνονται μαθηματικά οι πιθανότητες να βρει το «έτερον ήμισυ».

Το Nanaya εμφανίζει πίνακες με διάφορα «σκορ» για τον κάθε χρήστη, όπως πόσο επιλεκτικός (και δύσκολος), καθώς και ένα γράφημα με τις πιθανότητες να πέσει πάνω στον έρωτα της ζωής του τα επόμενα χρόνια. Ο Ρασίντ Αμινί παραδέχτηκε πάντως είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάχνει κανείς αλγόριθμους για τους ανθρώπους παρά για το διάστημα.

Από την άλλη, ορισμένοι ψυχολόγοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ένα λογισμικό μπορεί όντως να προβλέψει την μελλοντική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων. Ίσως, όμως, να είναι απλώς θέμα χρόνου, έως ότου το λογισμικό εξελιχθεί περαιτέρω.

Διαφήμιση