Αρχική Καταστροφές Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Τεχεράνη “έστειλε” 400 άτομα στο νοσοκομείο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Τεχεράνη “έστειλε” 400 άτομα στο νοσοκομείο

0
Διαφήμιση

Σχεδόν 400 άτομα νοσηλεύονται με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα λόγω της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Τεχεράνη, με σχεδόν άλλα 1.500 άτομα να χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα σε εξωτερικά ιατρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Καθημερινά, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα απελευθερώνουν καυσαέρια στην ατμόσφαιρα της ιρανικής πρωτεύουσας. Η κατάσταση επιδεινώνεται το χειμώνα, όταν ο κρύος αέρας οδηγεί στο σχηματισμό μίας καρκινογενούς ομίχλης πάνω από την πόλη.

«Από τη Δευτέρα 392 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων, ενώ άλλα 1.434 άτομα δέχθηκαν εξωτερική περίθαλψη», δήλωσε ο Χασάν Αμπάς, διευθυντής επειγόντων περιστατικών, στα κρατικά μέσα του Ιράν.

Οι αρχές αναφέρουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων και τη θέσπιση περιορισμών κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα για τις επόμενες ημέρες, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ωστόσο, οι άρρωστοι και ηλικιωμένοι έχουν κληθεί να αποφεύγουν την κίνηση της πόλης λόγω των επιπτώσεων της αναπνοής του επιβλαβούς μείγματος μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και ακάθαρτων σωματιδίων καουτσούκ που επικρατεί στον αέρα της πρωτεύουσας.

Η Τεχεράνη, με πληθυσμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, εν μέρει λόγω της τοποθεσίας της σε ένα λεκανοπέδιο που βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.100 και 1.700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επιπλέον, τα αυτοκίνητα της ασιατικής χώρας σημειώνουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με άλλες χώρες, μία κατάσταση που επιδεινώνεται από την ύπαρξη ορισμένων καυσίμων χαμηλής ποιότητας.

Η κορύφωση της ρύπανσης το χειμώνα προκαλείται από ένα φαινόμενο αναστροφής, κατά το οποίο ο κρύος αέρας κοντά στο έδαφος παγιδεύεται από θερμότερες μάζες αέρα, αποτρέποντας την ρύπανση της ατμόσφαιρας να διασκορπίζεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή.

Εξάλλου το 2012, η ρύπανση συνεισέφερε στον πρόωρο θάνατο περίπου 4.500 ανθρώπων στην Τεχεράνη και 80.000 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν.

Διαφήμιση