Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Επένδυση 150 εκατ ευρώ για αιολικό πάρκο

Επένδυση 150 εκατ ευρώ για αιολικό πάρκο

0
Διαφήμιση

Στην παραγωγή ενέργειας έως το τέλος του 2015 στοχεύει η Τέρνα Ενεργειακή με την κατασκευή αιολικού σταθμού ισχύος 73,2 ΜW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου στον θαλάσσιο χώρο νότια από το ακρωτήριο Σούνιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, με πολλαπλά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσοτέρων από 40.000 νοικοκυριά ετησίως, ενώ θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση άνω των 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων ετησίως.

Το αιολικό πάρκο που αναπτύσσει η Τέρνα Ενεργειακή στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που υλοποιείται στην Ελλάδα και την πλέον πρωτοποριακή, καθώς περιλαμβάνει υποβρύχια διασύνδεση της νησίδας με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πρόκειται για τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου) αιολικού πάρκου, που εκμεταλλεύεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα το υψηλό αιολικό δυναμικό του Αιγαίου Πελάγους.

Το αιολικό πάρκο που αναπτύσσεται στη νησίδα, θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Η διασύνδεση με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα θα πραγματοποιηθεί μέσω νέου υποσταθμού (Υ/Σ) ανύψωσης 20/150kV, που θα κατασκευαστεί επάνω στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου και πλησίον των ανεμογεννητριών. Με το πέρας της κατασκευής του Υ/Σ, το αιολικό πάρκο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω υποβρυχίου καλωδίου το οποίο θα καταλήγει στον Υ/Σ «Μικρό Λαύριο».

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 640 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 386 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 86 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Παράλληλα, η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 226 MW, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 882 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική και στόχος της είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

Διαφήμιση