Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Προστατευτικό “δίκτυο” στα αρχαία μνημεία από το ΥΠΕΚΑ

Προστατευτικό “δίκτυο” στα αρχαία μνημεία από το ΥΠΕΚΑ

0
Διαφήμιση

Με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου σταθμών μέτρησης της διάβρωσης και επικάλυψης υλικών λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με αφετηρία τη λειτουργία του κεντρικού Σταθμού Μέτρησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ενέκρινε κονδύλι ύψους 71.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της δράσης «διερεύνηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα υλικά των αρχαίων μνημείων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης σε πρώτη φάση θα καλύπτει το λεκανοπέδιο της Αττικής και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στις περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος.

«Έχοντας αποδείξει την ευαισθησία μας στα ζητήματα της ιστορικής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς δεν νοείται λαός χωρίς μνήμη, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία, με την υπουργική απόφαση και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας Σταθμών Μέτρησης της διάβρωσης και επικάλυψης υλικών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προχωρούμε στην αποτελεσματική δράση για την προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων», δήλωσε σχετικά ο κ. Μανιάτης.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, στόχοι του δικτύου είναι:

– Η διερεύνηση της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επιλεγμένα υλικά που συνθέτουν το ανθρωπογενές/δομημένο περιβάλλον της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υλικών των ιστορικών μνημείων.

– Η απόκτηση μίας τεχνολογικά και μεθοδολογικά άρτιας βάσης δεδομένων αναφορικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στα υλικά στη χώρα, η οποία θα επιτρέψει την υιοθέτηση αποτελεσματικών αποτρεπτικών πολιτικών.

– Η διαπίστωση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της φθοράς υλικών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

– Η χρήση των αποτελεσμάτων του δικτύου στη θεσμοθέτηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ορίων για την ποιότητα του αέρα σε σχέση με τη φθορά των υλικών στις αστικές και μη αστικές περιοχές.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων» του Πράσινου Ταμείου.

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here