Αρχική Ειδήσεις Πενιχρά όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα από την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για...

Πενιχρά όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα από την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

0
Διαφήμιση

Στη Λίμα του Περού συνέβη ό,τι συμβαίνει κάθε χρόνο με τις ετήσιες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα: οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να καταλήξουν σε έναν ανεπαρκή συμβιβασμό.

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο για τις 195 χώρες-μέλη της διάσκεψης είναι δεδομένο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένους στόχους με αριθμούς μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ώστε τον επόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι να υπογραφεί μια μεγαλεπήβολη νέα Διεθνής Συνθήκη για το Κλίμα.

Ο απώτερος στόχος είναι ήδη γνωστός: η εκπομπή των ρύπων που είναι υπεύθυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιτρέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2020, μέχρι το 2050 θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2100 θα πρέπει να έχουν εγκαταλειφθεί ολοσχερώς οι ορυκτές πηγές ενέργειας.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα πρέπει να συμβάλουν όλοι.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle Άιριν Κουέιλ, κατανοεί κανείς τις αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών, που ζητούν ευνοϊκότερη μεταχείριση, αφού μέχρι σήμερα οι βασικοί υπεύθυνοι για την αλλαγή του κλίματος ήταν οι παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες.

Από την άλλη ξενίζει η απαίτηση της Κίνας, που στο μεταξύ είναι υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 στον κόσμο, να αντιμετωπισθεί ως αναπτυσσόμενη χώρα. Ούτε μπορεί να αντιπαρέλθει κανείς το γεγονός ότι το μπουμ της χρήσης άνθρακα στην Ινδία έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για το κλίμα.

Μπορεί το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης στη Λίμα να μην είναι πραγματικά μεγαλόπνοο, αλλά καλό θα ήταν να επισημάνει κανείς μερικά θετικά βήματα προς τον μεγάλο στόχο.

Κατ’ αρχήν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα έχει εφοδιαστεί πλέον με 10 δισ. δολάρια.

Δεύτερον οι δύο μεγάλοι αμαρτωλοί στην υπόθεση του κλίματος, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αναγνώρισαν την ανάγκη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δύο χώρες και ειδικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα θα αναγκάσουν τις δύο χώρες τα επόμενα χρόνια να πάρουν όντως μέτρα.

Τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να μην υπερβεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τους 2 βαθμούς κελσίου. Η διεθνής κοινότητα όμως, αυτό φάνηκε και στη Λίμα, συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι η προστασία του κλίματος δεν έχει εναλλακτική λύση.

Ε.Ε.: Ένα βήμα μπροστά

Πάντως, η ΕΕ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λίμα και εκτίμησε ότι αυτή συνιστά “ένα βήμα μπροστά” προς τη σύναψη παγκόσμιου συμφώνου στη διάσκεψη στο Παρίσι που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2015.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία της Λίμα ζητεί από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου “με τρόπο σαφή, διαφανή και κατανοητό”.

 Οι χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την σύναψη ενός συμφώνου το 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν σήμερα στη Λίμα σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ο Περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πούλγαρ- Βιδάλ.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη στη Λίμα να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Έρη Δρίβα

Διαφήμιση