Αρχική Ειδήσεις Ουραγός η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

Ουραγός η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

0
Διαφήμιση

Στις χώρες – ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε σύνολο 175 χωρών διεθνώς και σε μια κλίμακα που ξεκινά από την πιο διεφθαρμένη χώρα και καταλήγει στην πιο αδιάφθορη, η χώρα μας καταλαμβάνει συγκεκριμένα την 69η θέση, ενώ μαζί με την Ιταλία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δυτικής Ευρώπης.

Σημειώνεται πάντως ότι η Ελλάδα βαθμολογείται για το 2014 με 43 στα 100, βελτιώνοντας τη θέση της μόνο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με πέρυσι (40/100).

Βάσει της ίδιας κατάταξης, οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία θεωρούνται τα πιο αδιάφθορα κράτη.

Η έκθεση τονίζει ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί η διαφθορά, γιατί είναι παράνομη και συγκαλυμμένη. Έτσι για τον καθορισμό του δείκτη της, η Διεθνής Διαφάνεια συλλέγει απόψεις εμπειρογνωμόνων οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης συγκαταλέγεται και η επιδείνωση της διαφθοράς στην Κίνα και στην Τουρκία. Ειδικότερα, η Κίνα καταλαμβάνει την 100η θέση σε σύνολο 178 χωρών, υποχωρώντας κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2013, ενώ η Τουρκία καταλαμβάνει την 64η θέση χάνοντας 11 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.transparency.gr/cpi_results_2014/

Διαφήμιση