Αρχική Καταστροφές Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η Δανία θέτει επισήμως τις απαιτήσεις...

Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η Δανία θέτει επισήμως τις απαιτήσεις της στον Βόρειο Πόλο

0
Διαφήμιση

Ο ορυκτός πλούτος της Αρκτικής έρχεται στο προσκήνιο καθώς οι πάγοι λιώνουν.Η Δανία έθεσε και επισήμως αίτημα στον ΟΗΕ για την κυριότητα μιας έκτασης 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Αρκτικό Ωκεανό, υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της Γροιλανδίας εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

Το αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ορίων Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας του ΟΗΕ αναμένεται τώρα να φέρει σε σύγκρουση τη Δανία με άλλες χώρες που προβάλλουν αντίστοιχες αξιώσεις: Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ και Νορβηγία.

Η Αρκτική περιέχει το 15% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσία USGS. Το ενδιαφέρον για τους πόρους αυτούς όλο και αυξάνεται, δεδομένου ότι η παγκόσμια θέρμανση αναμένεται να αφήσει την Αρκτική χωρίς πάγο τα καλοκαίρια.

Πλέον, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

Για να διεκδικήσουν περιοχές του βυθού πέρα από αυτή τη ζώνη, πρέπει να αποδείξουν ότι οι περιοχές αυτές είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Δανία παρουσίασε γεωλογικά δεδομένα ισχυριζόμενη ότι το νησί της Γροιλανδίας, αυτόνομη κτήση της Δανίας, συνδέεται με την υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

«Η οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Γροιλανδίας» δήλωσε ο Κρίστιαν Μάρκουσεν της Γεωλογικής Υπηρεσίας Δανίας και Γροιλανδίας. «Ο Βόρειος Πόλος, που είναι ένα μικροσκοπικό, αυθαίρετο σημείο, πέφτει συμπτωματικά εντός αυτής της περιοχής» υποστήριξε.

Το ίδιο όμως υποστηρίζει και η Ρωσία, η οποία ύψωσε τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007. Το θέμα μάλιστα προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την την Ουάσινγκτον.

«Αφότου η επιτροπή του ΟΗΕ καταλήξει στην απόφασή της, βάσει επιστημονικών δεδομένων, θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική διαδικασία. Περιμένω ότι θα πάρει καιρό. Η απάντηση θα έρθει σε μερικές δεκαετίες» δήλωσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκααρντ.

Η περιοχή που ζητά η Κοπεγχάγη είναι μεγάλη όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί, 20 φορές μεγαλύτερη από την ίδια τη Δανία.

Πηγή: BBC, Independent, Financial Times

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here