Αρχική Καταστροφές Η αιθαλομίχλη μας επισκέφθηκε… νωρίτερα

Η αιθαλομίχλη μας επισκέφθηκε… νωρίτερα

0
Διαφήμιση

Ένα μήνα νωρίτερα χτύπησε φέτος το καμπανάκι για το νέφος της αιθαλομίχλης σε σχέση με τους δύο προηγούμενους χειμώνες. Σύμφωνα με το διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Ευάγγελο Γερασόπουλο, τα πρώτα ίχνη του νέφους έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Θησείου στις 17, 18, 29 και 30 Νοεμβρίου.

Πέρσι και πρόπερσι το νέφος αιθαλομίχλης μας απασχόλησε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, σύμφωνα με το Έθνος.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στη Θησείο ήταν κοντά ή και παραπάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και το βράδυ αυξάνονταν σε επίπεδα από 100-140 μικρογραμμάρια. Μέσα σε αυτά τα όρια, εξηγούν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου διαπιστώθηκαν και πάλι αυξημένες συγκεντρώσεις του «μαύρου άνθρακα».

Πρόκειται για αιωρούμενα σωματίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα, χαρακτηριστικά της καύσης ξυλείας, που ξεπέρασαν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι ανησυχίες αφορούν τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία. Αυτή τη στιγμή οι επίσημες μετρήσεις αφορούν τα PM 10. Όταν έχουμε αιθαλομίχλη τότε μέσα σε αυτά περιέχονται κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα PM 2,5.

Τα όρια που έχουν θεσπιστεί τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για τα PM 2,5 είναι πολύ μικρότερα (25 και 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε σχέση με το όριο για τα PM 10. Έτσι ακόμα και με τις προαναφερόμενες τιμές για το Νοέμβριο, χτυπάει καμπανάκι για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας.

Διαφήμιση