Αρχική Ειδήσεις HELMERA: «Προστατέψτε τη Γη για να έχουμε μια Καλύτερη Ζωή»

HELMERA: «Προστατέψτε τη Γη για να έχουμε μια Καλύτερη Ζωή»

0
Διαφήμιση

Το μήνυμα «Προστατέψτε τη Γη για να έχουμε μια Καλύτερη Ζωή» έστειλα προς όσους θέλουμε να ακούσουμε τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον τα παιδιά και οι αυριανοί Έλληνες πολίτες. Την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014, συναντήθηκαν στην περιβαλλοντική Έκθεση που φιλοξενεί η εταιρεία COSTAMARE, Μέλος της HELMEPA, 12 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, από το Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τις Γούρνες Ηρακλείου, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, την Καλαμάτα, την Κέρκυρα, τη Λιβαδειά Βοιωτίας, τα Λιβάδια Χίου, την Παλλήνη Αττικής, τον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, τη Σηπιάδα Προμυρίου και τη Ρόδο.

Εκπροσωπώντας 6.538 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, που το σχολικό έτος 2013-2014 ως εθελοντές-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» εκτέλεσαν δράσεις του, τα παιδιά αυτά αποτελούν το 21ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του Προγράμματος. Εξέλεξαν Πρόεδρο τους την 9χρονη Μαρία Καπελλαρίδη, από το Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων Χίου, Αντιπρόεδρο τον 11χρονο Λεωνίδα Πρίφτη, από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας και Γραμματέα τον επίσης 11χρονο Κωνσταντίνο Κολοβό, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλιου ακούστηκαν οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα στην κάθε περιοχή.

Τους γονείς, εθελοντές εκπαιδευτικούς, Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλους καλεσμένους, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Ι. Κούστας. Κατά το χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη συμβολή του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην επιτυχία του προγράμματος από την αρχή, το 1993 και που τώρα συνεχίζουν τα παιδιά του.

«Γίνεται από τη HELMEPA μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, την πηγή πλούτου της χώρα μας» είπε ο Δρ. Κούστας ευχαριστώντας αλλά και προτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια ώστε το μήνυμα να μεταδίδεται στα παιδιά «πιο εύκολα και αξιόπιστα».

Ο γιός του Καπετάν Βασίλη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, εκ μέρους της οικογένειας και της COSTAMARE, εξήρε το έργο της Παιδικής HELMEPA για τη χώρα μας γιατί μέσω των μικρών παιδιών μας ευαισθητοποιεί και δραστηριοποιεί για το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Αυτή η περιβαλλοντική ενημέρωση πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων» είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος «για να δημιουργήσουμε υπεύθυνους και ενεργούς αυριανούς πολίτες». Μεγάλη ήταν η πίστη του πατέρα του στα παιδιά, είπε, καθώς πίστευε πως μπορούν να σώσουν το περιβάλλον. Καταλήγοντας δε δήλωσε ότι «όλοι στην COSTAMARE υποστηρίζουμε την Παιδική HELMEPA και θα συνεχίσουμε το έργο του Καπετάν Βασίλη».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – CYMEPA, Δρ. Μ. Ιερείδης καθώς και δύο εκπαιδευτικοί που δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της CYMEΡA στην Κύπρο. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δρ. Ιερείδης είπε πως η CYMEPA επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Παιδικής HELMEPA στην Κύπρο και πρότεινε για το λόγο αυτό την παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανώσεων.

Η κα M. Δοκοπούλου, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χαιρετίζοντας τους παρισταμένους είπε πως μεγάλη είναι η συμβολή του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς ενώ καλλιεργεί την κριτική σκέψη των παιδιών» πρόσθεσε η κα Δοκοπούλου και κλείνοντας δήλωσε την επιθυμία του Ινστιτούτου για στενότερη συνεργασία με τη HELMEPA.

Τις δράσεις του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA κατά το 2014 παρουσίασε ο κ. Κ. Τριανταφύλλου, οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντικούς καθαρισμούς που έκαναν οι Ομάδες Παιδικής HELMEPA σε κάθε Περιφέρεια. Περισσότερα από 20.000 παιδιά και εθελοντές και 1.000 Εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, είπε, πήραν μέρος το 2014 σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής ενημέρωσης της HELMEPA.

Η εθελόντρια Εκπαιδευτικός κα Ε. Σκουλά, του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τις δράσεις των παιδιών της Ομάδας της. Ευχαρίστησε τη HELMEPA για όσα προσφέρει στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης λέγοντας πως «το Πρόγραμμα έφερε τους μαθητές κοντά σε επιστήμονες, ερευνητές, καπεταναίους, ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας ενώ τους βοήθησε να ανοίξουν ορίζοντες έξω από τα καθιερωμένα και τετριμμένα».

Στα παιδιά και τους Εκπαιδευτικούς απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε η COSTAMARE και επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο που πρόσφερε η HELMEPA για να θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι καλεσμένοι την ψηφιακή προβολή «Το Μυστήριο της Ζωής».

Σημαντικό όμως για όλους μας είναι να προσέξουμε το μήνυμα που τα παιδιά της Παιδικής HELMEPA στέλνουν σε εμάς, την κοινωνία των ενηλίκων: «Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μπορεί απ’ το περιβάλλον μια δεύτερη ευκαιρία να μας δοθεί. Προστατέψτε τη Γη για να έχουμε μια καλύτερη ζωή».

Διαφήμιση