Αρχική Ειδήσεις Εκτιθέμεθα σε χημικά από αντικείμενα χωρίς να το ξέρουμε

Εκτιθέμεθα σε χημικά από αντικείμενα χωρίς να το ξέρουμε

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Νότια Κορέα καταδεικνύει ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες συσκευασίες ευθύνεται επίσης για την άνοδο της αρτηριακής πίεσης.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hypertension καταδεικνύει ότι αρκετά αλουμινένια κουτάκια περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία μπορεί να ανεβάσει την πίεση έως και κατά 16 φορές. Όταν πίνουμε απευθείας από το κουτάκι, χωρίς να χρησιμοποιούμε καλαμάκι, η έκθεση στη χημική ουσία είναι άμεση και πιθανώς επιβλαβής.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που στοχοποιεί τη δισφαινόλη Α ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, η χημική ουσία έχει επίσης συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές αλλά και με τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος και παχυσαρκίας, καθώς και με διαταραχές της εγκεφαλικής ανάπτυξης σε παιδιά.

Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σε αλουμινένιες συσκευασίες και κονσέρβες αλλά και σε αποδείξεις. Καθώς η υπέρταση αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια, η σχέση BPA και υπέρτασης συνεπάγεται ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σημειώνουν οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Θα πρέπει λοιπόν να αναζητούμε τη σχετική ένδειξη “BPA-free” στα προϊόντα που αγοράζουμε και να αποφεύγουμε στο μέτρο του δυνατού την άμεση έκθεση στη χημική ουσία.

Διαφήμιση