Αρχική Ειδήσεις Δυο εκατ πολίτες βίωσαν τη μικροδιαφθορά την περίοδο 2007 – 2013

Δυο εκατ πολίτες βίωσαν τη μικροδιαφθορά την περίοδο 2007 – 2013

0
Διαφήμιση

Η συμβολή της Ηγεσίας στην πάταξη της διαφθοράς αναδείχθηκε στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) που διεξήχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα «Κράτος & Διαφθορά: Ο ρόλος της Ηγεσίας». Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία της μικροδιαφθοράς στην Ελλάδα –μέσα από τις έρευνες κοινής γνώμης που διενήργησε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς από το 2007 μέχρι το 2013- και πώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εξελιχθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν βιώσει περιστατικά μικροδιαφθοράς από το 2007 έως το 2013. Διαχρονικά τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προεκτάσεις του φαινομένου της διαφθοράς. Ενδεικτικό αυτής της επισήμανσης είναι ότι κατά την περίοδο της κρίσης σημειώθηκε μείωση των περιστατικών διαφθοράς: τα περιστατικά διαφθοράς από το 2009 μέχρι το 2013 μειώθηκαν κατά 50% περίπου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πολιτικός Επιστήμονας, Λευτέρης Κουσούλης, αναφέρθηκε στα βαθύτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που οδηγούν στη διαφθορά: την κομματική σχέση, την ιδεολογική αναφορά όσων διεκδικούν εξουσία και την ταξική αφετηρία.

«Πολιτική και ακεραιότητα θα πρέπει να προχωρούν χέρι-χέρι. Ίσως είναι καλή ευκαιρία να δούμε την κρίση ως πρόκληση και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του πολιτικού ηγέτη», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Κώστας Μπακούρης στην έναρξη του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» της ΔΔ-Ε η οποία συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο λειτουργίας προσφέροντας έναν άμεσο και αξιόπιστο μηχανισμό στους πολίτες για να καταγγείλουν τη διαφθορά στη Γραμμή Υποστήριξης 101 90.

Περισσότερες από 600 αναφορές πολιτών υποδέχθηκε η Υπηρεσία με «πρωταθλητές της διαφθοράς» να αναδεικνύονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Υγεία και το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Υποδιευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλειος Παπακώστας υπογράμμισε την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας που έχουν οι πολίτες όταν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα διατεθεί ηλεκτρονική εφαρμογή καταγγελιών των πολιτών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαφήμιση