Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: Προσωρινή διέξοδος για διάθεση απορριμάτων σε Μεσσηνία και Κορινθία

ΥΠΕΚΑ: Προσωρινή διέξοδος για διάθεση απορριμάτων σε Μεσσηνία και Κορινθία

0
Διαφήμιση

Δύο διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, υπό τη γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου, με αντικείμενο την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Ανάλογες συσκέψεις έχουν προγραμματισθεί και για τους λοιπούς νομούς της Πελοποννήσου  με δεδομένο το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, εξ αιτίας του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2014. Οι οικονομικές κυρώσεις θα απομειώνονται κάθε φορά που παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ ή ξεκινά η αποκατάστασή του. Έχει συνεπώς τεράστια σημασία έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου να παύσει η λειτουργία των ενεργών ΧΑΔΑ και να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αποκατάστασης στο σύνολο των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι από τις περίπου 3.000 παράνομες χωματερές του 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί και απομένουν 69 ενεργοί ΧΑΔΑ στο σύνολο της χώρας, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Ήδη, με πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ο αριθμός αυτός έχει απομειωθεί.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα υποστηριχθεί από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση των δράσεων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά και διοικητικά εργαλεία και μηχανισμούς.

Στις συσκέψεις,  συμφωνήθηκε να παύσει άμεσα από πλευράς Δήμων η λειτουργία όσων παράνομων χωματερών έχουν απομείνει στους δύο νομούς και να εξευρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες ελαχιστοποίησης ή αποτροπής του ημερήσιου προστίμου.

Συμφωνήθηκε η επεξεργασία και υλοποίηση από πλευράς Δήμων προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης.

Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό και οι δέουσες ενέργειες και δεσμεύσεις όλων. Το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, υλοποιείται και αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ. Η δημοπράτησή του πριν την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου είναι προϋπόθεση αντίκρουσής της.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Π. Νίκας, Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, Μεσσήνης Ε. Αναστασόπουλος, Τριφυλλίας Π. Κατσίβελας, Οιχαλίας Α. Σταθόπουλος, Δυτ. Μάνης Ι. Μαραμπέας. Επίσης, οι δήμαρχοι Κορινθίων Α. Πνευματικός, Λουτρακίου Γ. Γκιώνης, Βέλου-Βόχας Α. Παπακυριάκος, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Η.Ανδρικόπουλος, Σικυωνίων Σ. Σταματόπουλος.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here