Αρχική Ειδήσεις Τι σημαίνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου

Τι σημαίνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου

0
Διαφήμιση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η τρέχουσα πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συγκρατήσει τις επενδύσεις και θα μπορούσε να δημιουργήσει ελλείψεις στο μέλλον, καθώς η συνολική ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 37% στα επόμενα 25 χρόνια.

Αλλά την ίδια στιγμή, η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε στον απόηχο των προηγούμενων διαταραχών των τιμών, είπε ότι ενώ χρειάζονται περισσότερες γεωτρήσεις, οι κυβερνήσεις επιδοτούν την ετήσια κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και έχουν ενεργώ ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η IEA είπε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να αποφύγουν την ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η τρέχουσα τροχιά της χρήσης άνθρακα θα αφήσει την ανθρωπότητα ενώπιον ενός πολύ διαφορετικού κόσμου..

«Το επίπεδο τιμών σήμερα μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές, αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

«Μια καλά εφοδιασμένη αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς ο κόσμος έχει οριστεί να βασίζετε περισσότερο σε ένα σχετικά μικρό αριθμό των χωρών παραγωγής.

Ο Μπιρόλ, μιλώντας στο ετήσιο World Energy Outlook του ΔΟΕ, είπε ότι υπήρχαν ήδη σημάδια της μείωσης κατά 10% των δαπανών στις ΗΠΑ από τις εταιρείες πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εκεί σε 80 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό ήρθε σε μια εποχή όταν οι επενδύσεις σε άλλες βασικές μελλοντικές πηγές παραγωγούς ακατέργαστου όπως το Ιράκ ήταν κοντά στο μηδέν.

Επίσης είπε ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία χρειάζεται να ηρεμήσουν με τις  επιδοτήσεις των τιμών για τα ορυκτά καύσιμα, που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και ευνοούν τη σπατάλη πολύτιμων ενεργειακών πόρων δίνοντας στους πολίτες τους “όλα τα λάθος μηνύματα.”

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η αιολική, η ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες έλαβαν επιδοτήσεις από 121 εκατ. δολ. πέρυσι και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 230 εκατ. το 2030 πριν μειωθεί σε 205 εκατ. το 2040.

Η οργάνωση χαιρέτισε την απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «απίστευτο» και αναμένεται να παρέχει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2040, με το μεγαλύτερο μέρος των προκαταβολών που κατασκευάζονται στην Κίνα.

“Καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό μας σύστημα αναπτύσσεται και μετασχηματιζετε, τα σημάδια του άγχους συνεχίζουν να προκύπτουν,” είπε η Maria van der Hoeven, εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ. “Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να πάνε από τη δύναμη στη δύναμη, και είναι απίστευτο ότι μπορούμε να δούμε τώρα ένα σημείο όπου γίνονται στον κόσμο νούμερο ένα πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.”

Η ΔΟΕ έδωσε επίσης την υποστήριξή της για την ανάπτυξη νέων έργων πυρηνικής ενέργειας, αλλά είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας ότι οι κυβερνήσεις να βρούν μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας.

Μια ξεχωριστή έκθεση προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επιδοτήσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανάγκασε τον κλάδο να θέσει μια σειρά από νέα έργα.

Διαφήμιση