Αρχική Ειδήσεις Τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς έως το 2100

Τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς έως το 2100

0
Διαφήμιση

Η απεριόριστη χρήση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2100, αν θέλουμε να αποφύγουμε μία επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, υποστηρίζει στην τελευταία της αυστηρή έκθεση ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί – και πρέπει – να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Αν όχι, ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρή, διάχυτη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η αδράνεια θα κοστίσει «πολύ περισσότερο» από ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Η τελευταία έκθεση της IPCC αναφέρει ότι η μείωση των εκπομπών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε 2C – ένας στόχος που αναγνωρίστηκε το 2009 ως το όριο της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος.

Η έκθεση προτείνει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξηθούν από το σημερινό τους μερίδιο 30% έως 80% του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Μακροπρόθεσμα, η έκθεση αναφέρει ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, χωρίς δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) θα πρέπει να «καταργηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το 2100».

Η υπερθέρμανση είναι «αδιαμφισβήτητη» και η ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα είναι σαφής. Η περίοδος 1983-2012, ήταν πιθανότατα η θερμότερη περίοδος 30 χρόνων από τα τελευταία 1.400 χρόνια. Οι επιπτώσεις στον πλανήτη έχουν ήδη γίνει ορατές σε όλο τον κόσμο, με την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και τις φτωχότερες σοδειές σε πολλά μέρη.

Χωρίς συντονισμένη δράση, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες και θα μπορούσαν να είναι σχεδόν 5C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα από το τέλος αυτού του αιώνα.

Διαφήμιση