Αρχική Καταστροφές Ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα στις ακτές της Αμερικής

Ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα στις ακτές της Αμερικής

0
Διαφήμιση

Xαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας τα οποία προέρχονται από την καταστροφή του 2011 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, εντοπίστηκαν ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο «Woods Hole» ανέφερε ότι ανιχνεύτηκε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, 100 μίλια δυτικά της Γιουρίκα, στην Καλιφόρνια, το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-134 που είχε ανιχνευτεί μόνο σε δείγματα νερού που είχαν ληφθεί στην Φουκουσίμα.

«Τα επίπεδα είναι ανιχνεύσιμα μόνο με εξελιγμένο εξοπλισμό και μπορούμε να διακρίνουμε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας» δήλωσε

Σύμφωνα με τον χημικό Κεν Μπουεσέλερ, τα επίπεδα είναι ανιχνεύσιμα μόνο με εξελιγμένο εξοπλισμό.

«Το επίπεδο του καισίου-134 που ανιχνεύτηκε είναι μικρότερο από δύο μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο νερού, μια ποσότητα πολύ πιο κάτω από το μετρήσιμο επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας» ανέφερε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο.

Το ποσοστό αυτό είναι επίσης πάνω από 1.000 φορές χαμηλότερο από τα επιτρεπτά όρια στα επίπεδα του πόσιμου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του Woods Hole.

Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που ραδιενέργεια η οποία εκλύθηκε κατά το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011 έχει εντοπιστεί σε αμερικανικά χωρικά ύδατα. Καναδοί επιστήμονες είχαν εντοπίσει παρόμοιες ποσότητες καισίου-134 στα ανοικτά των ακτών του Καναδά τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα θα μετακινηθεί από τα καναδικά νερά νότια στις αμερικανικές ακτές με τελική κατεύθυνση δυτικά προς τη Χαβάη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here