Αρχική Ειδήσεις Εξαφανίζονται οι τίγρεις της Σιβηρίας λόγω της νόσου του Καρέ

Εξαφανίζονται οι τίγρεις της Σιβηρίας λόγω της νόσου του Καρέ

0
Διαφήμιση

Από το 2001 οι απειλούμενες τίγρεις Αμούρ, ή αλλιώς τίγρεις Σιβηρίας, άρχισαν να χάνουν βάρος και εμφάνιζαν αδυναμία και αποπροσανατολισμό, με αποτέλεσμα να μην είναι ικανές να κυνηγήσουν. Σε τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες τίγρεις έγινε ευθανασία, αφού περιπλανήθηκαν σε πόλεις προς αναζήτηση τροφής.

Επιπλέον μία μητέρα τίγρης άφησε πίσω τα μικρά της, τα οποία ήταν μόλις τριών εβδομάδων αλλά είχαν ήδη πεθάνει από την πείνα. Πριν από τρία χρόνια η αιτία αυτής της μυστηριώδους συμπεριφοράς αποκαλύφθηκε.

Οι τίγρεις είχαν προσβληθεί από τη νόσο του Καρέ (CDV) ή μόρβα όπως είναι συχνά γνωστή στην Ελλάδα, μία συνήθως θανατηφόρα ιογενής ασθένεια η οποία προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, αφυδάτωση και επιληπτικές κρίσεις.

Οι τίγρεις πιθανότατα μολύνθηκαν από την ασθένεια καταναλώνοντας μολυσμένα σκυλιά ή από κάποιο από τα άλλα σαρκοβόρα άγρια ζώα που ζουν στη Ρωσία.

Ο εμβολιασμός άγριων τίγρεων είναι σχεδόν αδύνατος, επομένως έγιναν προσπάθειες να εμβολιαστούν σκυλιά και άλλα σαρκοβόρα. Ακόμα κι έτσι, το πρόβλημα γρήγορα χειροτέρεψε και μέχρι το 2013 εκτιμήθηκε ότι η ασθένεια είχε σκοτώσει αρκετές από τις περίπου 450 εναπομένουσες τίγρεις.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη της οργάνωσης WildlifeConservationSociety (WCS), που σε συνεργασία με άλλους φιλοζωικούς οργανισμούς χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσει κάθε είδους πιθανή μετάδοση της νόσου, είτε από τίγρη σε τίγρη είτε από σκύλο ή άλλο ζώο σε τίγρη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πληθυσμοί τίγρεων με 25 ή λιγότερα άτομα έχουν πιθανότητα 55,8% να αφανιστούν. Οι περισσότερες τίγρεις της Σιβηρίας ζουν σε τέτοιες πολύ μικρές και απομονωμένες ομάδες, αλλά ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες μπορεί να είναι σε κίνδυνο, όπως μία ομάδα τίγρεων με πληθυσμό 38 άτομα το 2007 που αριθμούσε μόλις 9 μετά από πέντε χρόνια.

Η μελέτη καταλήγει δείχνοντας ότι η νόσος του Καρέ απειλεί όχι μόνο μεμονωμένες τίγρεις, αλλά το υποείδος ως σύνολο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάστασή του λόγω λαθροθηρίας και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον διευθυντή της WCS Ρωσίας, Ντέιλ Μικέλ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here