Αρχική Διάστημα Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το Philae – Ιστορία γράφει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το Philae – Ιστορία γράφει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

0
Διαφήμιση

Ιστορία γράφει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος καθώς το σκάφος Rosetta έγινε η πρώτη αποστολή που κατάφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος. Το Rosetta, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P απο τον Αύγουστο, απελευθέρωσε το ρομπότ Philae το πρωί της Τετάρτης. Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφισή της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια αναμένονται σε περίπου δύο ώρες.

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, οι επικοινωνίες καθυστερούν μισή ώρα.

Το Philae, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 110 κιλά, παίρνει το όνομα του νησιού Φιλαί στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Το ρομπότ θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

Το μητρικό σκάφος Rosetta λειτουργεί ως αναμεταδότης για την ραδιοεπαφή του ρομπότ με τη Γη.

Μετά την αποδέσμευσή της, η συσκευή δεν είχε τρόπο να αλλάξει πορεία -ουσιαστικά εκτέλεσε μια αργή ελεύθερη πτώση υπό την επήρρεια του ασθενούς βαρυτικού πεδίου του κομήτη.

Όμως το έδαφος στην περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλο, και το ρομπότ κινδύνευσε να χτυπήσει σε αιχμηρά βράχια, να κατρακυλήσει σε πλαγιά ή να χαθεί σε χαράδρα.

Διαφήμιση