Αρχική Ειδήσεις Οι πολυεθνικές αποκρύπτουν τις επιπτώσεις δράσης τους σε τρίτες χώρες

Οι πολυεθνικές αποκρύπτουν τις επιπτώσεις δράσης τους σε τρίτες χώρες

0
Διαφήμιση

Οι μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως δημοσιοποιούν ελάχιστα ή καθόλου οικονομικά δεδομένα σχετικά με τη δραστηριοποίησή τους σε χώρες εκτός της έδρας τους, όπως υπογραμμίζει η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Σύμφωνα με την Έκθεση, 90 από τις 124 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν, δεν αποκαλύπτουν τους φόρους που καταβάλλουν σε ξένες χώρες, ενώ 54 επιχειρήσεις δεν δημοσιοποιούν καμία πληροφορία σχετικά με τα έσοδα που απολαμβάνουν σε τρίτες χώρες.

Η Έκθεση «Διαφάνεια στην Εταιρική Πληροφόρηση» επικεντρώθηκε σε 124 επιχειρήσεις, με βάση τη λίστα Forbesμε τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στον κόσμο. Οι επιχειρήσεις, των οποίων η αξία τους στην αγορά ξεπερνά τα 14 τρις δολάρια, κατατάχθηκαν ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της διαφθοράς, τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν σχετικά με τις θυγατρικές και τους ομίλους, και τα βασικά οικονομικά δεδομένα για τις διεθνείς δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι Κινεζικές επιχειρήσεις τις χειρότερες.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να υποβάλλουν εκθέσεις

Η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που βγαίνει σήμερα στη δημοσιότητα παγκοσμίως, επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες διεθνώς επιχειρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης δεν είναι έτοιμες για το είδος των κανόνων διαφάνειας που θα τεθούν σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο του 2015.

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις να αναφέρουν πληρωμές, όπως π.χ. οι φόροι που καταβάλλον στις κυβερνήσεις, συντάσσοντας εκθέσεις ανά χώρα και ανά έργο.

Στις ΗΠΑ, το Τμήμα 1504 του νόμου Dodd-Frank, περιλαμβάνει παρόμοια μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους έχει καθυστερήσει λόγω αγωγής που κατέθεσε το λόμπι των πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Οι σχετικοί νόμοι θα ισχύουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ ή είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της ΕΕ ή των ΗΠΑ.

Από τις 24 εξορυκτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η Έκθεση -οι οποίες θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ και των ΗΠΑ- οι 19 δημοσιοποιούν μεν τους φόρους και τα έσοδα που προκύπτουν, αλλά για λιγότερες από τις μισές χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Μόνο η BHPBilliton, η Statoil και οι ΙνδικέςONGCκαι Reliance δημοσιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν για σχεδόν όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Οι Κινεζικές επιχειρήσεις ουραγοί της κατάταξης

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, 11 επιχειρήσεις βαθμολογούνται με 2 στα 10 ή και λιγότερο, κυρίως διότι δεν δημοσιοποιούν αν διαθέτουν μέτρα πρόληψης της διαφθοράς, κοινά με τις εταιρίες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη.

Οι 8 Kινεζικές επιχειρήσεις που αξιολογούνται στην Έκθεση βαθμολογούνται με κάτω από 3 στα 10, με έξι από αυτές να βρίσκονται μεταξύ των 11 ουραγών της κατάταξης.

• Στις 6 από τις 8 Κινεζικές επιχειρήσεις, η διοίκηση δεν επιδεικνύει δημόσια στήριξη κατά της διαφθοράς

• Μόνο μία αναφέρει πολιτική για τη λήψη δώρων και φιλοξενίας, και άλλη μία αναφέρει πλαίσιο προστασίας για όσους αποκαλύπτουν πληροφορίες (whistleblowers) καθώς και μηχανισμούς αναφοράς

• Καμία εταιρία δεν απαγορεύει ρητά την καταβολή ποσού για διευκόλυνση συναλλαγών (φακελάκι)

• Καμία επιχείρηση δεν δημοσιοποιεί οικονομικά δεδομένα για οποιαδήποτε από τις 59 χώρες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας το 2011, 3.000 Διευθύνοντες Σύμβουλοι θεώρησαν τις επιχειρήσεις από την Κίνα ως τις πιο πιθανές να δωροδοκήσουν στο πλαίσιο διεθνών επιχειρηματικών συναλλαγών.

Η Διεθνής Διαφάνεια επανέλαβε την έκκλησή της προς το κράτος της Κίνας –το μεγαλύτερο ως προς το παγκόσμιο εμπόριο- να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας, η οποία θέτει πρότυπα για την έρευνα και δίωξη επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας με ξένες κυβερνήσεις.

Απογοήτευση για επιχειρήσεις του τομέα της τεχνολογίας

Η Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι 44 από το σύνολο των επιχειρήσεων που αξιολογήθηκαν, είναι Αμερικάνικες, εκ των οποίων οι Amazon, BerkshireHathaway και Google σημειώνουν αρνητικές επιδόσεις. Μόνο δύο από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε τρίτες χώρες (ConocoPhilips στον Καναδά, Walmart στη Χιλή).

Παραδόξως, ο τομέας που καθιστά δυνατή τη μεγαλύτερη διαφάνεια, είναι ένας από τους λιγότερο διαφανείς τομείς. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ:Amazon, Apple, Google και IBM, όλοι βαθμολογούνται με λιγότερο από 3 στα 10.

Οι Amazon, Apple και Google είναι μεταξύ των 7 επιχειρήσεων των ΗΠΑ, των οποίων οι διοικήσεις δεν δηλώνουν δημόσια, μέσω των ιστοτόπων τους, τη στήριξή τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ούτε η Amazon, ούτε η Apple αναφέρουν αν διαθέτουν εκπαιδευτικά προγράμματα κατά της διαφθοράς για τους υπαλλήλους τους.

Η Amazon είναι η μόνη επιχείρηση των ΗΠΑ η οποία δεν δίνει καμία πληροφορία για τυχόν πολιτική λήψης δώρων και φιλοξενίας, ούτε για μηχανισμούς whistleblowing. Ωστόσο, και οι 44 επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενθαρρύνουν το προσωπικό τους να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.transparency.org/news/feature/global_companies_global_transparency

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία Hellenic Seaplanes με Πανεπιστήμιο Πειραιά
Επόμενο άρθροΞεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για ΕΚΕ στην Ελλάδα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ