Αρχική Ειδήσεις Νικήστε το άγχος για τα καλά!

Νικήστε το άγχος για τα καλά!

0
Διαφήμιση

Οι στρεσογόνοι παράγοντες της σύγχρονης ζωής θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεγαλύτεροι από εκείνους της πρωτόγονης εποχής που βίωναν οι πρόγονοί μας πριν 20.000 χρόνια. Φαινομενικά απλές καθημερινές ευθύνες το να έχεις μια δουλειά, να συντηρείς ένα σπίτι, ή μια σχέση ή απλώς η ασχολία με την ποιότητα ζωής μπορούν να γίνουν σημαντικοί παράγοντες άγχους.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να εντοπίσουν πότε αισθάνονται άσχημα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα τους, όταν έχουν αυτό το αίσθημα.

Έχετε δύο επινεφρίδια, το ένα πάνω από κάθε ένα από τα νεφρά σας και το μυαλό σας αντιδρά στο στρες μέσω αυτών. Το μεσαίο τμήμα των επινεφριδίων εκκρίνει την ορμόνη επινεφρίνη, καλύτερα γνωστή ως αδρεναλίνη. Το εξωτερικό τμήμα του αδένα εκκρίνει κορτιζόλη. Αυτές οι δύο ορμόνες καθορίζουν πώς θα αντιδράσετε στο στρες.

Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που σας προετοιμάζει για την αντιπαράθεση. Στο πρόσωπο ενός αντιληπτού κινδύνου ή στρεσογόνου παράγοντα, ο σφυγμός σας ανεβαίνει, τα αντανακλαστικά σας αυξάνονται και οι ψυχικές λειτουργίες οξύνονται. Με  την αδρεναλίνη ως γνώμονα αυτές οι αλλαγές αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.

Η καθημερινή ζωή μας εκθέτει σε πολλά πιθανά σενάρια που χρειαζόμαστε αδρεναλίνη. Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα φαίνεται να ζουν καλύτερα μέσα σε αυτή τη διαρκή ένταση και τις γρήγορες ταχύτητες αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να είναι σε αυτή την κατάσταση, και η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης έχει αρνητική επίδραση στο σύστημα.

Η κορτιζόλη, η άλλη ορμόνη επινεφριδίων, κατανέμει τους πόρους του σώματος σε περίπτωση που έχει περισσότερες ανάγκες. Κανονικά, η έκκριση κορτιζόλης ακολουθεί μια αλλαγή ρυθμού που επηρεάζει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη γενική συντήρηση, και την ισορροπία των ορμονών καθ ‘όλη την ημέρα.

Υπό συνθήκες άγχους, η έκκριση κορτιζόλης είναι αυξημένη για την αντιμετώπιση του στρεσογόνου παράγοντα. Αν το άγχος είναι χρόνιο, η έκκριση κορτιζόλης είναι συνεχής και οι κανονικές λειτουργίες τίθενται σε αναμονή. Η κατάσταση έχει αποτέλεσμα την αϋπνία, κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, τη ψυχική κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσανεξία και την τελική κατάρρευση.

Η δυσλειτουργική έκκριση κορτιζόλης, ή των επινεφριδίων, περιγράφει τα συμπτώματα ενός ατόμου που θα εξακολουθεί να λειτουργεί με υψηλή αδρεναλίνη, αλλά έχει εξαντληθεί η κορτιζόλη, προκαλώντας μια σοβαρή ανισορροπία στο σύστημα.

Σημάδια κόπωσης των επινεφριδίων περιλαμβάνουν μια πλήρη έλλειψη ενέργειας και την επιθυμία να κοιμηθούμε πάρα πολύ. Η εξάντληση δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση, και μπορείτε να περιμένετε και άλλα συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, χαμηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλούς παλμούς.

Τεχνικές

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να επιστρέψετε στην ομαλή λειτουργία.

1. Πρακτική αναπνοή, διαλογισμός, γιόγκα ή πιλάτες. Ακόμα και μόνο το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει.

2. Τακτική άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει την κορτιζόλη. Αυτό θα βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας δεν περνάει στο σημείο της κόπωσης των επινεφριδίων.

3. Διατηρήστε κανονικό ύπνο. Χωρίς τον ύπνο, το σώμα σας δεν θα επουλωθεί καλά. Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε την αφθονία ύπνου σε ένα κανονικό πρόγραμμα.

4. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε τους φίλους και την οικογένεια. Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για το τι σας στρεσάρει και να καταλήξετε σε  στρατηγικές για την αντιμετώπισή του.

5. Εντοπίστε την πηγή του άγχους σας και ασχοληθείτε με το θέμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το άγχος που ευθύνεται για τα συμπτώματά σας, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάκαμψη.

6. Ισορροπήστε τα επινεφρίδια σας με φυτικές θεραπείες. Υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα επινεφρίδια σας υγιή.

 

Διαφήμιση