Αρχική Ειδήσεις Με το βλέμμα στις επενδύσεις η παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στις επενδύσεις η παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής στις ΗΠΑ

0
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν μιλήσει αρχηγοί κρατών-κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από πολλές χώρες.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, δρ Έρνεστ Μονίζ, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου παραγόντων στον τομέα της ενέργειας, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

Είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» ο οποίος αναπτύσσεται, όπως είπε, σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

– λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο

– αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς

– αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον «νέο ενεργειακό ρόλο» της χώρας ως «πύλης εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στα «πρόσφατα επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και Νότια της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές σ’ αυτό τον τομέα.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση του CSIS, η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης συνεργειών» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ήταν η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσίασε τον νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και μέσω του διαδικτύου.

Διαφήμιση