Αρχική Ειδήσεις Επιστήμη και ανθρώπινες ελπίδες επιβίωσης

Επιστήμη και ανθρώπινες ελπίδες επιβίωσης

0

Δύο Αμερικανοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν έναν τρόπο να απαντηθεί το απόλυτο παγκόσμιο ερώτημα του πλανήτη: πόσο καιρό μπορεί κάθε ένα είδος να εκμεταλλεύεται τα ορυκτά καύσιμα και την αλλαγή των συνθηκών υπό τις οποίες εξελίχθηκε.

Ο Adam Frank, βοηθός καθηγητής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, και ο Woodruff Sullivan, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, προτείνουν έναν τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αναφέρουν στην Ανθρωποκαίνου περίοδο ότι δεδομένου ότι ήταν ενδιαφέρουσα για τις πιθανές ζωές των ανθρώπων, των ανθρωποειδών ή άλλων ευφυών ειδών με ενεργοβόρες τεχνολογίες (SWEIT), θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη χρήση ενός περίφημη εξίσωση για να υπολογίσει τον αριθμό των εν λόγω ειδών που υπάρχουν τώρα ή έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Η εξίσωση του Drake είναι η πνευματική βάση στην αναζήτηση εξωγήινου πολιτισμού. Υπολογίζει τον αριθμό των πιθανών πλανητικών συστημάτων σε όλους τους γνωστούς γαλαξίες, η αναλογία αυτών που θα μπορούσαν να είναι φιλόξενη για τη ζωή, και το ποσοστό των κατοικήσιμων πλανητών, που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για την εμφάνιση ενός τεχνικά προηγμένο ή SWEIT πολιτισμού.

Είναι αυτονόητο ότι, ακόμη και αν οι πιθανότητες μιας υψηλής τεχνολογίας είδη είναι μόνο ένα στα χίλια τρισεκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι πολιτισμοί SWEIT ή έχουν υπάρξει στην τοπική περιοχή μας στο σύμπαν.

Ο καθηγητής Φρανκ λέει: «Αυτό είναι αρκετό για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία – όπως το ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός είδους που ξεκινά τη συγκομιδή ενέργειας αποτελεσματικά και τη χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας;”

Αλλά ένα άλλο κομμάτι του παζλ είναι επίσης αβέβαιο. «Δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό ένας τεχνολογικός πολιτισμός, όπως ο δικός μας μπορεί να διαρκέσει,” λέει ο Φρανκ. “Είναι 200 χρόνια, 500 χρόνια ή 50.000 χρόνια; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η ρίζα όλων των ανησυχιών μας για τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

“Είμαστε ο πρώτος και ο μόνος τεχνολογικά έντασης πολιτισμός σε ολόκληρη την ιστορία του σύμπαντος; Αν όχι, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε να μάθουμε κάτι από τις προηγούμενες επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτών των άλλων ειδών; “

Οι δύο συγγραφείς θεωρούν ότι οι τρόποι με τους οποίους η ανθρώπινη δράση θα μπορούσε να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων: η μερική ή ολική κατάρρευση του 95% του συνόλου των αλιευτικών αποθεμάτων τα τελευταία 50 χρόνια και οι φθίνουσες προμήθειες φρέσκου νερού, η απώλεια των τροπικών δασών , η οξίνιση των ωκεανών και, φυσικά, η αλλαγή στο κλίμα του συστήματος. Όλα είναι συνέπεια της χρήσης της τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής έντασης.

Επίσης, προβλέπεται η σχετικά νέα επιστήμη της βιωσιμότητας: πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί τέτοια δράση; Σημειώνουν ότι 20.000 επιστημονικά άρθρα που αφορούν τη βιωσιμότητα έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς και οι αριθμοί των άρθρων αυτών έχει διπλασιαστεί κάθε οκτώ χρόνια.

Τότε βλέπουμε τι λίγο θα μπορούσε να είναι γνωστή από την αστροβιολογία – τη μελέτη της ζωής πέρα από το ηλιακό σύστημα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν εντοπιστεί ένας τεράστιος αριθμός εξωηλιακών πλανητών. Το τοπικό ηλιακό σύστημα έχει διερευνηθεί λεπτομερώς, και η ιστορία της Γης είναι πλέον καλά μελετημένη.

Έτσι, οι αστρονόμοι θα μπορούσαν τώρα να είναι σε θέση να προβούν σε κρίσεις σχετικά με τις πιθανές συνθήκες για τη ζωή στους «εξωπλανήτες» που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Για τους σκοπούς της εκτίμησης κατά μέσο όρο η διάρκεια ζωής για έναν εξωγήινο είδος, θα ήταν όχι πολύ μεγάλης σημασίας τη μορφή η ζωή πήρε, θα μπορούσε να επηρεάσει την εντροπία, τη θερμοδυναμική ισορροπία της τάξης και της αταξίας.

“Εάν χρησιμοποιούμε την ενέργεια για να παράγουμε έργο, από όπου και αν παράγετε υπάρχει εντροπία,” λέει ο καθηγητής Φρανκ. “Δεν υπάρχει κανένας τρόπος γύρω από αυτό, είτε είναι ανθρώπινα πλάσματα που αναζητούν το Star Trek με κεραίες στο μέτωπό τους ή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μονοκύτταρους οργανισμούς με συλλογική μέγα-νοημοσύνη.

“Και ότι η εντροπία θα έχουν σχεδόν σίγουρα ισχυρές επιδράσεις ανατροφοδότησης σχετικά με την κατοικησιμότητα του πλανήτη τους, όπως και εμείς αρχίζουμε να βλέπουμε εδώ στη Γη.”

Με αυτό κατά νου, οι συντάκτες της έκθεσης άρχισαν να εξετάζουν τα μαθήματα βιωσιμότητας της ίδιας της ιστορίας της Γης – που χαρακτηρίζεται από πέντε γεγονότα μαζικής εξαφάνισης κατά τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια – και μια σειρά από πρόσφατες καθοδηγούμενες από ανθρώπινα χέρια αλλαγές τόσο έντονες που κάποιοι γεωλόγοι έχουν επισημάνει το παρόν στην εποχή του Ανθρωποκαίνου. Τα συμπεράσματά τους είναι μικρότερα από αισιόδοξα.

“Ένα πράγμα είναι σαφές: και οι δύο αστροβιολογία και  η βιωσιμότητα της επιστήμης μας λέει ότι η Γη θα είναι μια χαρά μακροπρόθεσμα. Οι προοπτικές είναι, ωστόσο, λιγότερο σαφής για τον Homo sapiens “.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here