Αρχική Ειδήσεις Επιπτώσεις της διατροφής για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Επιπτώσεις της διατροφής για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

0
Διαφήμιση

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η στροφή προς τη χορτοφαγία, τη μεσογειακή δίαιτα ή με βάση τα ψάρια, διατροφή, θα μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου, τη διατήρηση των δασών και της σαβάνας και έχουν μεγάλο αντίκτυπο για τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η παγκόσμια τάση προς μια διατροφή δυτικού τύπου πλούσια σε κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τη γεωργία. Και δεδομένου ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει ήδη το 25% του συνόλου των εκπομπών, δύο Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν στο περιοδικό Nature ότι η στροφή μακριά από την τάση μπριζόλας, λουκάνικου, πατάτες τηγανιτές και πλούσιες πουτίγκες με κρέμα προσφέρει στον κόσμο του αύριο τρεις ανταμοιβές.

  • Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειωθούν.
  • Θα υπάρχει λιγότερη πίεση για να καθαρίσουν τα δάση και οι σαβάνες, έτσι ώστε η βιοποικιλότητα θα μπορεί να διατηρηθεί.
  • Θα υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά κίνδυνο.
  • «Η εφαρμογή των διατροφικών λύσεων για το συνδεδεμένο τριλήμμα διατροφή, περιβάλλον και υγεία είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ευκαιρία, για την μεγάλη σημασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας». Για παράδειγμα, τα αέρια του θερμοκηπίου από μοσχάρι ή αρνί ανά γραμμάριο πρωτεΐνης είναι περίπου 250 φορές περισσότερες από μια μερίδα αρακά ή φασόλια.
  • Και στην Κίνα, η μετατόπιση από την παραδοσιακή κουζίνα προς μια διατροφή δυτικού τύπου πλούσια σε εξευγενισμένα σάκχαρα, εξευγενισμένα έλαια, το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ και αυξάνεται από λιγότερο από 1% το 1980 σε 10% το 2008.

Από αναλύσεις συνολικά 550 μελετών, που περιλαμβάνουν 82 είδη τροφίμων φυτικής και ζωικής παραγωγής, επιχειρήθηκε να υπολογιστούν οι εκπομπές που σχετίζονται με τη διατροφή ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, ανά χιλιοθερμίδα και ανά μερίδα.

Για να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας, εξέτασαν και πάλι σε 18 μελέτες που βασίζονται σε οκτώ μακροχρόνιες μελέτες πληθυσμού, που ενσωματώνεται 10 εκατομμύρια άτομα παρατήρησης. Χρησιμοποίησαν 50 χρόνια τα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τις τάσεις σε 100 από τις πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου για να δουν τα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων ότι άλλαζαν.

Και επιβεβαίωσαν κάτι που οι διατροφολόγοι, οι αρχηγοί της υγείας και ιατρικών συμβούλων έχουν πει εδώ και δεκαετίες: ότι η στροφή προς χορτοφάγους, παραδοσιακή μεσογειακή ή με βάση τα ψάρια διατροφή θα μπορούσε να είναι μόνο καλή.

Μια τέτοια στροφή μακριά από την πλούσια σε θερμίδες Δυτική παμφάγο διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου ΙΙ – μια κατάσταση που εμφανώς συνδέετε με τη διατροφή και την παχυσαρκία – κατά περίπου 25%, καρκίνου κατά περίπου 10%, και το θάνατο από καρδιακή νόσο κατά περίπου 25% .

Η στενή σχέση μεταξύ της παραγωγής κρέατος και τα αέρια του θερμοκηπίου έχει αναφερθεί αρκετές φορές. Οι ερευνητές έχουν επίσης τονίσει την περιβαλλοντική αξία μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά και όσπρια και όχι από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Επειδή τα νερά των ωκεανών γίνονται όλο και πιο όξινα εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μια πλανητική αλλαγή σε μία με θαλασσινά διατροφή είναι πιθανό να είναι προβληματική. Όμως οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή.

Μεταξύ 2009 και 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 36%. Οι άνθρωποι θα είναι επίσης σε καλύτερη κατάσταση, και τα αιτήματά τους θα αυξηθούν. Όταν συνδυάζεται με μια προβλεπόμενη αύξηση των κατά κεφαλήν εκπομπών από εξαρτώμενες από το εισόδημα παγκόσμια διατροφικές αλλαγές, το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια εκτιμώμενη αύξηση 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων.

Αυτό το 80% θα αντιπροσωπεύουν 1. 8 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως από το διοξείδιο του άνθρακα ή το ισοδύναμό του – που ήταν οι συνολικές εκπομπές από όλες τις μορφές της παγκόσμιας μεταφοράς το 2010.

Διαφήμιση