Αρχική Ειδήσεις Αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας στα Πανεπιστήμια

Αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας στα Πανεπιστήμια

0
Διαφήμιση

Η μείωση ενεργειακών δαπανών στα Πανεπιστήμια της χώρας μέσω της εγκατάστασης ΑΠΕ, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Καθηγητές κκ. Κωνσταντίνο Γάτσιο, Ευριπίδη Στεφάνου, Βασίλη Διγαλάκη.

Κατά τη συνάντηση, το Προεδρείο παρουσίασε στον Υπουργό στοιχεία από διάφορα Πανεπιστήμια για την ενεργειακή κατανάλωση και δαπάνη τους και όπως επισημάνθηκε η ενεργειακή δαπάνη, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί υψηλό ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, που είναι και ο βασικός πόρος για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Επομένως, τα Πανεπιστήμια επιθυμούν να εντάξουν τις ΑΠΕ -και ιδιαίτερα την αυτοπαραγωγή- στο σχεδιασμό τους, με σκοπό να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και να μειώσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε στους Πρυτάνεις ότι κατανοεί το αίτημά τους και γι αυτόν ακριβώς το λόγο, πριν από λίγο καιρό δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα σε Φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή, με μέγιστο όριο ισχύος ανά σύστημα τα 500kW.

Εκτός όμως από το ζήτημα της αυτοπαραγωγής, ο Υπουργός έθεσε στους Πρυτάνεις το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης των δημόσιων κτηρίων. Για το ΥΠΕΚΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση κτιρίων αποτελούν μείζονες προτεραιότητες στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί.

O Υπουργός ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με πόρους της τάξης των 220 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα αφορά δημόσια κτίρια με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν αδιάλειπτη λειτουργία καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ένα σημαντικό ποσοστό των Πανεπιστημιακών κτηρίων.

Οι πόροι θα προβλέπονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here